rasinformatie van de Duitse Staande Hond langhaar


sluit venster

Duitse Staande Hond langhaar

Geschiedenis

In de 19de eeuw, toen Duitse jagers een veelzijdige jachthond nodig hadden, begonnen zij Spaanse Pointers en Engelse Pointers, Engelse Foxhounds en een aantal plaatselijke Staande Jachthonden te kruisen. Uit de combinatie van deze rassen is de Duitse Staande Hond Korthaar of de Deutscher Kurzhaariger Vorstehhund ontstaan. Deze honden waren intelligent en hadden een bijzonder fijne neus. Door verdere experimentele fokkerij ontstond een effectief en vlot jagende hond met een waterafstotende vacht, een fraai uiterlijk en een goede gehoorzaamheid. De Duitse Staande Hond is een populaire, veelzijdige jachthond, maar ook een aanhankelijke gezelschapshond.


Sociale aanleg

De Duitse Staande Hond langhaar is erg sociaal en kan het goed vinden met honden en andere huisdieren. De meeste zijn erg lief en geduldig met kinderen.


Karakter

Evenwichtig, rustig, ingehouden temperament, goedaardig, makkelijk te houden.


Opvoeding

Deze honden kunnen en willen veel leren, en dat maakt de opvoeding een stuk gemakkelijker. Door deze eigenschap is de hond ook een prima keuze voor mensen die met honden niet zo ervaren zijn. Het zijn uitstekende all-round jachthonden.


Beweging

Dit ras is in eerste instantie een jachthond, die graag zwemt en speurt. Je kan hem geen groter plezier doen dan met hem de vrije natuur in te trekken. De hond hoort thuis bij sportieve mensen die zelf ook graag buiten zijn. Wanneer deze langharige viervoeter voldoende beweging en bezigheid krijgt, zal hij in huis rustig zijn.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Noch overvloedige haargroei, noch al te kort haar. Op de rug en aan de flanken behoort het haar van 3,5 cm. lengte goed aan te liggen. Aan de onderkant van de hals, aan de borst en aan de buik mag de beharing langer zijn.


Verzorging

De langharige Duitse Staander heeft niet veel vachtverzorging nodig. Borstel de vacht regelmatig uit en knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg. Zo nu en dan is het nodig het oude (bruine) haar uit de vacht te plukken. Dit haar is eenvoudig te herkennen omdat het lichter is dan de rest van de vacht.


Bijzonderheden

De langharige Duitse Staande wordt vooral door jagers gewaardeerd, die in hem een zeer betrouwbare werken vinden. De hond functioneert echter ook prima als gezinshond, mits hij de ruimte heeft en voldoende beweging en bezigheid krijgt.


sluit venster