rasinformatie van de Dwerg Keeshond


sluit venster

Dwerg Keeshond

Geschiedenis

De Dwergkeeshond (of Toy German Spitz, Zwergspitz) heeft een schofthoogte van niet meer dan 22 cm. Hij is het kleinste slag van de Keeshond. De IJslandse en Laplandse Poolhonden zijn de voorouders van dit ras . Zij hebben ook hun bijdrage geleverd aan het ontstaan van vele andere moderne rassen, die zij aan zij de slede trokken. Keeshonden waren in heel Europa populair, maar deze kleine vorm werd oorspronkelijk gefokt in Pommeren (Polen/Duitsland). Door selectie werd dit hondje alsmaar kleiner. De Engelse koningin Victoria had een Pomeranian (de Engelse rasnaam) genaamd Marco. Dwergkeesjes zijn fijne gezelschapshonden. De overvloedig lange vacht moet iedere dag even worden gekamd en geborsteld.


Sociale aanleg

Soms worden Dwergkeesjes wat nerveus van al te drukke kinderen. De omgang met soortgenoten en andere huisdieren verloopt in het algemeen probleemloos. Sommige Keesjes denken dat ze grote honden zijn en schromen niet een andere (grote) hond aan te vallen. Bescherm deze 'dappere' hond tegen zichzelf.


Karakter

Vrolijk, actief, aanhankelijk.


Opvoeding

Leer de hond al vroeg dat hij een paar keer mag blaffen als er iets aan de hand is (deurbel, visite), maar dat hij daarna weer stil moet zijn. Wees hier erg consequent in! Dwergkeesjes zijn over het algemeen gemakkelijk op te voeden omdat ze intelligent zijn en snel leren.


Beweging

Dwergkeesjes zijn tevreden met korte wandelingen en spelen graag in de tuin, maar ze kunnen je ook kilometers vergezellen zonder moe te worden.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Lang, recht, hard, uitstaand; wollig zacht onderhaar; op hoofd, voorkant benen en op voeten, kort en zacht. Veel bevedering.


Verzorging

Eens in de twee weken moet je de vacht uitkammen met een zeer grove kam, daarna borstel je de vacht lichtjes. Werk je met een (te) fijne kam of kam je de hond te vaak, dan loop je het risico dat je de ondervacht beschadigt.


Bijzonderheden

Keesjes zijn gezellige, bijzonder mooie en gezonde hondjes, al zijn ze waarschijnlijk voor een druk gezin niet de verstandigste keus.


Gemiddelde leeftijd: 15 jaar.

sluit venster