rasinformatie van de Dwergpinscher


sluit venster

Dwergpinscher

Geschiedenis

Zijn Dwergpinschers mini-Dobermanns? Dat lijkt wel zo, maar er is geen directe erfelijke band tussen de twee rassen. De Dwergpinscher (ook wel Reh Pinscher genaamd vanwege zijn gelijkenis met een klein soort hert) stamt af van grote gladharige Duitse Pinschers en werd gebruikt om de rattenbevolking in de stallen te minimaliseren. Tot het begin van de 20ste eeuw was er buiten Duitsland en ScandinaviŽ weinig bekend over deze hondjes. Ten onrechte, want het waren goede werkertjes (ongedierteverdelgers) en uitstekende gezelschapshondjes. Om hun vrolijke, aanhankelijke aard zijn Dwergpinschers in de jaren vijftig en zestig erg populair geweest. In de Engelstalige landen worden ze liefkozend 'Minpin' genoemd. Ze zijn trouw en voor niemand bang; hun waaksheid is bekend.


Sociale aanleg

De Dwergpinscher kan goed opschieten met andere huisdieren en kinderen, mits deze laatsten hem niet pesten. Het ras kan wat wantrouwend tegenover vreemden zijn, maar een en ander staat en valt met de manier waarop het hondje wordt grootgebracht.


Karakter

Driest, verstandig, hartstochtelijk, opmerkzaam.


Opvoeding

Veel mensen laten het na 'iets' te gaan doen met een klein hondje als de Dwergpinscher. Dat is jammer, want deze hond kan ontzettend goed leren en wil dat ook erg graag. Besteed veel aandacht aan de zindelijkheidstraining. Een plasje van zo'n klein hondje wordt vaak niet of te laat opgemerkt, waardoor de Pinscher het idee kan krijgen dat je ermee instemt dat hij zijn behoefte binnenshuis doet.


Beweging

Een Dwergpinscher kan volmaakt gelukkig zijn op een etagewoning, maar dan moet je hem wel minimaal drie keer per dag mee naar buiten nemen, zodat hij kan rennen en spelen. Deze hondjes zijn niet in de wieg gelegd om hun leven in een mandje te slijten of om een schoothondje te worden.


Trainingen/hondensporten

Het is goed voor de socialisatie van de Dwergpinscher om met hem naar een gehoorzaamheidscursus of een puppytraining te gaan. Hier kan hij namelijk andere mensen en honden ontmoeten. Je zal er versteld van staan hoe snel jouw Pinschertje de bevelen begrijpt en opvolgt.


Beharing

Kort, dicht, glad, glanzend.


Verzorging

Een Dwergpinscher is gemakkelijk te verzorgen. In de ruiperiode gebruik je een rubberen borstel om de dode en losse haren te verwijderen, en als je daarna de vacht met een iets vochtige doek wrijft, begint deze prachtig te glanzen. Uiteraard horen de nageltjes kort te zijn.


Bijzonderheden
sluit venster