rasinformatie van de Dwergschnauzer


sluit venster

Dwergschnauzer

Geschiedenis

De Dwergschnauzer (of Zwergschnauzer) is waarschijnlijk ontstaan uit kruisingen van de Affenpinscher, de Poedel en de Middenslag Schnauzer. Van de drie slagen is de Dwergschnauzer waarschijnlijk de populairste. Sinds 1899 is dit ras erkend en hebben deze vrolijke, aanhankelijke hondjes op hondenshows veel prijzen in de wacht weten te slepen. Dwergschnauzers zijn beslist geen TerriŽrs. TerriŽrs hebben alle een Britse of Ierse achtergrond. Schnauzers en de aan hun verwante Pinschers zijn honden met een vergelijkbaar temperament, afkomstig uit West- en Midden-Europa. Schnauzers werden oorspronkelijk in Duitsland gefokt en waren daar al in de 15de eeuw bekend. Net als TerriŽrs zijn het felle ongedierteverdelgers. Ze waren waakhond, vooral in en om stallen, waar ze ratten en muizen moesten vangen. Hun bekwaamheden in hun 'gevechtsarena' werden zeer gerespecteerd. Dwergschnauzers zijn vrolijke hondjes. Als aanhankelijke gezelschapshonden passen ze zich graag aan allerlei leefstijlen en woonomstandigheden aan.


Sociale aanleg

Over het algemeen kunnen de Dwergschnauzers goed opschieten met andere huisdieren en kinderen. Ten opzichte van vreemden zijn ze echter wat terughoudender en bezoek zullen ze vaak luidskeels aankondigen.


Karakter

Gehoorzaam, aanhankelijk, pittig, durfal, geen allemansvriend.


Opvoeding

De Dwergschnauzer heeft ondanks zijn miniatuurformaat een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat en die de hond consequent en eerlijk opvoedt. Schnauzers zijn snelle en pientere leerlingen, maar vaak hebben ze zo hun eigen ideeŽn over de commando's die gegeven worden. Wissel de oefeningen af met spelen en herhaal ze niet te lang achter elkaar.


Beweging

De Dwergschauzer heeft enorm veel energie. Wandelingen in de vrije natuur of lekker ravotten in de tuin vinden ze heerlijk. Neem ze dus zo veel mogelijk mee naar buiten.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Ruw, hard, ruige wenkbrauwen en baard.


Verzorging

Je moet de ruwharige vacht van dit Schnauzertje minimaal twee keer per jaar met de hond of een bot trimmes plukken. Een Schnauzer mag onder geen beding geschoren worden, want dan wordt de vacht voor jaren verpest. Knip het teveel aan haren tussen de voetzolen weg en kam regelmatig de baard, de snor en de (lange) wenkbrauwen om klitvorming te voorkomen. Verwijder wanneer dat nodig is het teveel aan haar uit de gehoorgang.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 14 jaar.

sluit venster