rasinformatie van de Engelse Springer Spaniel


sluit venster

Engelse Springer Spaniel

Geschiedenis

Het oorspronkelijke werk van de Engelse Springer Spaniel bestond uit het opstoten van wild en vogels uit de dekking ('springing'). Maar hij is veelzijdiger; hij apporteert ook. Vooral in het begin van zijn bestaan waren er veel overeenkomsten met de Welsh Springer Spaniel. In 1902 besloot de Engelse Kennel Club om de Engelse Springer Spaniel te erkennen als een afzonderlijk ras, omdat hij iets groter is dan zijn neef de Welsh. De Engelse Springer Spaniel is een gehoorzame, volhardende jachthond. Het is één van de grootste Spaniels, met een krachtig gebouwd lichaam en stevige voeten. Daarom werkt hij gemakkelijk in elk terrein. Ook als showhond is de Engelse Springer Spaniel populair. Het staat vast dat het ras vrij oud is, want er werd een beschrijving van de 'springing' Spaniel gevonden in de publicatie 'Treatise of Englishe Dogges' uit 1576 van Dr. Johannes Caius.


Sociale aanleg

De honden van dit ras staan bekend om hun vriendelijke karakter. Met soortgenoten, andere huisdieren, kinderen en mensen zullen ze harmonieus en probleemloos samenleven.


Karakter

Actief, vrolijk, aanhankelijk, lief met kinderen.


Opvoeding

De opvoeding van de Engelse Springer Spaniel verloopt normaal gesproken probleemloos. Het zijn intelligente en leergierige honden die het je graag naar de zin willen maken.


Beweging

Over het algemeen kost de Engelse Springer Spaniel niet veel moeite zich aan je aan te passen, maar met slechts driemaal daags een korte wandeling doe je hem echt te kort. Dit ras apporteert en zwemt erg graag. Maak regelmatig langere wandelingen met de hond en geef hem dan de gelegenheid onaangelijnd te rennen en spelen.


Trainingen/hondensporten

Op het gebied van behendigheid en gehoorzaamheid doen deze honden het erg goed.


Beharing

Lang, dicht, zacht, bevedering; kort op het hoofd en de voorkant van de benen.


Verzorging

De Engelse Springer Spaniel moet regelmatig goed geborsteld worden. Het het teveel aan haar uit de gehoorgang weg en verwijder wanneer nodig ook de beharing omder de oren en het teveel aan haar in de buurt van de gehoorgang, zodat het oor vrij kan 'ademen'. Vergeet ook niet het teveel aan haar dat tussen de voetzolen groeit weg te knippen. Deze Spaniel zal in principe twee tot vier keer per jaar de trimsalon moeten bezoeken.


Bijzonderheden
sluit venster