rasinformatie van de Epagneul Bleu de Picardie


sluit venster

Epagneul Bleu de Picardie

Geschiedenis

De Epagneul Bleu de Picardie ( of Blauwe Picardische Spaniel ) behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Spanieltype en is afkomstig ( zoals de naam trouwens zegt ) uit PicardiŰ, in het noordwestelijke deel van Frankrijk. De Bleu is ontstaan uit een kruising van de blauw-witte of Blue Belton Engelse Setter met de Picard. Als men aanneemt dat de Engelse Setter een afstammeling van de Picard is, is de Bleu dus slechts een nevenproduct van de Picard. De Picard is waarschijnlijk afkomstig uit Spanje, hoewel hij, net als de Epagneul Franšais, ook een noordelijke afkomst kan hebben. Hij komt waarschijnlijk voort uit de Chien d'Oyssel en ontstond ergens in de 14de eeuw. Hij is geen echte Spaniel; de lichamelijke kenmerken van de Bleu staan dichter bij die van de Setter. De Epagneul Bleu de Picardie heeft, net als zijn naaste verwant de Epagneul Picard, een lichtere botstructuur, een betere neus en een beter uithoudingsvermogen dan de oude Franse Spaniel-types. Deze Bleu is redelijk groot en voor kracht gebouwd. Als jachthond is hij gespecialiseerd in allerlei soorten vogels, maar voornamelijk op snippen in moerasgebieden. Hij jaagt het wild op en apporteert het. Het ras komt buiten het land van herkomst nauwelijks voor.


Sociale aanleg

Deze Epagneul heeft een groot aanpassingsvermogen en gaat goed om met soortgenoten en andere huisdieren. Met kinderen zijn ze in de regel erg lief en geduldig. De honden zijn ook zeker waaks, want vreemden worden altijd aangekondigd, en wanneer de nood aan de man is, zal dit ras 'zijn' mensen beschermen.


Karakter

Intelligent, gehoorzaam, trouw.


Opvoeding

Deze hond leert relatief snel en probleemloos. Hij reageert goed op de stem en heeft in principe geen harde woorden of correcties nodig. Omdat de Epagneul Bleu de Picardie het zijn baas graag naar de zin maakt, is hij bijzonder geschikt voor mensen die niet zo veel ervaring hebben met honden.


Beweging

Deze oorspronkelijke jachthond kan ook gelukkig zijn in de rol van gezinshond, maar dat betekent niet dat hij genoegen neemt met driemaal daags een blokje om. Trek er regelmatig met hem op uit en laat hem zodra daar gelegenheid voor is lekker los rondrennen en spelen. Honden van dit ras zijn normaal gesproken ook erg dol op water en apporteren graag.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Grof en licht golvend, fijn op het hoofd; bevedering aan de oren, benen en staart.


Verzorging

Dit ras heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. Zo nu en dan kammen en borstelen, met name io de dichter behaarde plaatsen, is voldoende om de vacht in goede conditie te houden. Controleer regelmatig of de gehoorgang wel goed schoon is.


Bijzonderheden
sluit venster