rasinformatie van de Epagneul Breton


sluit venster

Epagneul Breton

Geschiedenis

De Epagneul Breton (of Brittany Spaniel) werd oorspronkelijk gefokt in Bretagne, vandaar de rasnaam. Reeds in de Middeleeuwen werden deze dieren beschreven door Gaston Fébus en waarschijnlijk waren de Oysel Dogs de voorouders van dit ras. Het ras is één van de oudste Staande Honden en Frankrijk en die werden vaak op schilderijen afgebeeld. Jachtverslagen en illustraties waarin de Breton Spaniel wordt afgebeeld gaan terug tot in de 18de eeuw. De Epagneul Breton is een zeer veelzijdige jachthond, omdat in Bretagne allerlei terreinen bestaan met allerlei verschillend wild. Deze Epagneuls zijn sterk, behendig, levendig, snel en trouw. Ze hebben een bijzonder goede neus en zijn prima jachthonden.De geschiedenis van de 'moderne' Brittany zoals we hem nu kennen, begint echter in het begin van de 20ste eeuw. Een zekere Arthur Enaud ontwikkelde een fokprogramma om de oude Breton, die toen in de anonimiteit dreigde te verdwijnen, te 'verjongen'. Daardoor is de huidige Brittany misschien meer geschikt voor het podium van een show, maar hij is en blijft nog steeds een veelzijde jager van goede kwaliteit. Hij wordt vooral als Staande Hond gebruikt in de vogeljacht. Hij is tevens een uitstekende apporteur. In Frankrijk zijn ze ook als gezelschapshond erg populair.


Sociale aanleg

Een welopgevoede Epagneul Breton is lief voor kinderen en gaat goed om met soortgenoten en andere huisdieren. Bij onraad zal de Breton zijn stem laten horen.


Karakter

Moedig, intelligent, levendig, zeer aanhankelijk.


Opvoeding

Epagneul Bretons zijn niet moeilijk op te voeden omdat ze intelligente, snelle en gehoorzame leerlingen zijn. Houd er wel rekening mee dat ze gevoelig zijn voor harde woorden en bepaalde stemmingen in huis.


Beweging

Ondanks het feit dat hij zich als gezinshond bijzonder goed aanpast, blijft de Epagneul Breton een jachthond in hart en nieren. Hij neemt dan ook geen genoegen met driemaal daags een blokje om. Je zou kunnen overwegen met de hond te gaan jagen, daarmee kom je niet alleen tegemoet aan zijn behoefte om te werken, maar ook aan zijn behoefte om te bewegen.


Trainingen/hondensporten

Alternatieve bezigheden kunnen zijn behendigheid en fly-ball, maar ook zwemmen en apporteren behoren tot zijn geliefde activiteiten.


Beharing

Op het lichaam bij voorkeur vlak liggend of licht gegolfd, met lichte bevedering.


Verzorging

De verzorging van deze hond stelt je niet voor grote problemen. Zo nu en dan borstelen, met name op de dichter behaarde plaatsen waar zich makkelijk klitten kunnen vormen, is voldoende om de vacht in goede conditie te houden. Kijk geregeld na of de gehoorgang wel schoon is.


Bijzonderheden
sluit venster