rasinformatie van de Epagneul Nain Continental Papillon


sluit venster

Epagneul Nain Continental Papillon

Geschiedenis

Oorspronkelijk is dit ras Italiaans, maar nu rekent men het tot de Frans-Belgische rassen. Tweehonderdvijftig jaar lang was dit de hofhond bij de Franse Monarchen. De Phalène (het Nachtvlinderhondje) is de oudste variant van de Epagneul, en pas omstreeks de eeuwwisseling ontstond de variant met de staande oren. De raspunten weren in 1934 vastgelegd. Overigens diende een schilderij van Titiaan uit 1576 als voorbeeld voor deze rasbeschrijving! Het Vlinderhondje heeft oren in de vorm van vlinders. Ook de Franstalige rasnaam Papillon (het Vlinderhondje) verwijst ernaar. Een vroege voorouder, een Dwergspaniel, had hangoren en verscheen op schilderijen van Fragonard en Boucher uit de Rococo-tijd. Adellijke dames wilden soms alleen met hun gezelschapshondjes worden afgebeeld. Het ras werd al snel populair toen het via allerlei handelswegen door Europa werd verspreid. Het tegenwoordige Vlinderhondje heeft meestal een witte vacht met gekleurde vlekken. Het heeft een vrolijk en spontaan temperament. Het is een plezierig hondje, maar soms bezitterig ten opzichte van zijn bazen.


Sociale aanleg

Sommige Epagneuls kunnen wat jaloers zijn als de aandacht van de eigenaar naar iets anders uit gaat, maar dit is absoluut niet bij elke hond het geval omdat dit sterk afhankelijks is van de manier waarop de hond wordt gesocialiseerd. Over het algemeen kunnen deze hondjes het prima vinden met andere huisdieren en kinderen.


Karakter

Fier, aanhankelijk, vriendelijk.


Opvoeding

Voed dit ras, dat graag nieuwe dingen wilt leren, met zachte hand op. Wissel commando's zo nu en dan af met balspelletjes of iets dergelijks als beloning. Epagneuls zijn zeer intelligente en gehoorzame honden.


Beweging

Epagneuls passen zich qua beweging aan aan het gezin waar ze deel van uitmaken.


Trainingen/hondensporten

Met de juiste begeleiding kunnen Epagneuls hoge ogen gooien op het gebied van gehoorzaamheid, behendigheid of fly-ball.


Beharing

Zonder onderhaar, overvloedig glanzend, golvend, niet zacht, kort op snuit en voorhoofd, voorkant benen en onder spronggewricht; Middelmatig lang op romp, verlengd rond hals (kraag vormend). Franjes aan oren en achterkant voorpoten.


Verzorging

Borstel de vacht regelmatig goed door en verwijder losse haren uit de gehoorgang.


Bijzonderheden
sluit venster