rasinformatie van de Eurasier


sluit venster

Eurasier

Geschiedenis

De EurasiŽr heette oorspronkelijk de Wolf-Chow en behoort tot de rassengroep van de Aziatische Keeshonden en soortgelijken. De EurasiŽr heeft zijn oorsprong in Duitsland en werd speciaal gefokt als 'ideale hond'. Het ras werd gefokt uit de Chow-Chow, de Samojeed en de Grote Grijze Keeshond. In de jaren 50 van de vorige eeuw, had een familie in Duitsland (Julius Wipfel uit Bergstrass in Weinheim) een zwarte (poolachtige) hond die erg lief was voor eigen mensen, maar nogal wild van karakter. Na de dood van deze hond werd een Grijze Keeshond aangeschaft die weliswaar gemakkelijker in omgang bleek, maar minder oorspronkelijk was dan de vorige hond. Hierdoor ontstond het plan om een hond te fokken die beide eigenschappen in zich zou verenigen. Er werd vervolgens gefokt met Chow Chows en een Grijze Keeshond. De nakomelingen uit deze kruisingen werden Wolf-Chow genoemd, hetgeen stuitte op bezwaren van de Duitse Chow Club. Uiteindelijk werd nog de Samojeed ingekruist in 1972, om te komen tot het ideale ras. De naam veranderde van Wolf-Chow in EurasiŽr, naar de landen (Europa en AziŽ) die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit ras. Het ras werd destijds aangeprezen als de ideale huishond en was zeer populair in Duitsland.


Sociale aanleg

Naar vreemden toe is hij terughoudend, gereserveerd, maar niet agressief. Een Eurasier is een echte gezinshond, zelfbewust en baasgericht gaat hij of zij graag zo vaak mogelijk met zijn baas overal mee naar toe. Meedoen aan sportieve activiteiten zoals behendigheid, Fly-ball of Breitensport vinden ze erg leuk Veel alleen zijn doet een Eurasier geen goed. Een Eurasier is dus beslist niet geschikt om buitenshuis in een kennel of schuur te worden gehouden, ook is hij niet geschikt voor africhting.


Karakter

In huis: rustig, evenwichtig, met een hoge prikkeldrempel, niet luidruchtig, maar wel waak -en opmerkzaam. Buiten: Levendig, temperamentvol, sportief, leergierig.


Opvoeding

De Eurasier is in doorsnee niet moeilijk op te voeden, al moet de eigenaar wel consequent en duidelijk zijn tegen de hond. Het ras reageert goed op een afwisselende training, waarbij de nadruk wordt gelegd op het belonen van gewenst gedrag. Wordt een Eurasier op een vriendelijke manier, met veel begrip en geduld en beslist niet met harde hand opgevoed, dan haalt u het beste in hem naar boven.


Beweging

Een Eurasier heeft redelijk wat lichaamsbeweging nodig. Naast de gebruikelijke sanitaire wandelingen wordt het aanbevolen de hond ongeveer een uur per dag de kans te geven zijn energie te ontladen. Onaangelijnd spelen en ravotten wordt in hoge mate op prijs gesteld, en ook apporteren doen deze honden graag. Ze hebben niet snel de neiging ver van hun baas weg te lopen.


Trainingen/hondensporten

Met de juiste begeleiding kan deze hond behoorlijk goed meekomen in sporten als behendigheid en gehoorzaamheid. Het plezier dat u beide hieraan beleefd zou voorop moeten staan. Dit is niet het type hond waarmee u in de wedstrijdsfeer hoog op de ladder zult eindigen.


Beharing

Overvloedig, lang, recht, afstaand. Donker masker.


Verzorging

Ondanks zijn dichte vacht heeft dit ras niet zo heel veel vachtverzorging nodig. De vacht is van een dusdanige structuur dat hij nauwelijks klit, behalve in de verharingsperioden, wanneer de ondervacht loslaat. Een herderharkje of een kam met een dubbele rij metalen pennen kan dan nuttig zijn om de losgekomen ondervacht eenvoudig te verwijderen. Buiten de verharingsperioden is het af te raden de vacht al te vaak te borstelen of kammen, omdat hiermee onnodig veel onderwol wordt verwijderd. Bovendien werkt dit bij honden met dit type vacht een aanhoudende verharing in de hand. De vacht is vrijwel zelfreinigend, wat inhoud dat hij snel opdroogt en dat modder en vuil na opdroging amper of niet in de vacht achterblijft. Houd de nagels kort.


Bijzonderheden
sluit venster