rasinformatie van de Fila Brasileiro


sluit venster

Fila Brasileiro

Geschiedenis

De Fila Brasileiro (of de Braziliaanse Mastiff, Braziliaanse Molosser, Cao de Fila) is in BraziliŽ ontstaan uit allerlei oorlogshonden, Mastiffs, Bulldoggen, Bloedhonden, Spaanse Doggen en Portugese Berghonden. De Fila is groot en stoer. Hij werd voor allerlei zaken gebruikt, zoals het bewaken van vee en grote landerijen, maar ook voor de jacht op poema, jaguar en weggelopen slaven. Zelfs als politiehond staat hij zijn mannetje. Hij is enorm sterk, kan goed zwemmen en heeft veel uithoudingsvermogen. Momenteel worden ze gebruikt als drijvers van ongetemd vee en zijn ze over het algemeen werkzaam op boerderijen. Voor bekenden is hij zeer trouw en aanhankelijk. Wel moet hij bijzonder goed worden gesocialiseerd. Ook moet hij leren omgaan met onbekende situaties en andere dieren (ook honden); tegenover vreemden kan hij agressief zijn.


Sociale aanleg

Voor de kinderen die deel uitmaken van het gezin zal de Fila geen probleem vormen, voor speelkameraadjes van de kinderen echter wel. Ook de omgang met huisdieren zal weinig problemen veroorzaken, maar alleen als de hond al op jonge leeftijd met deze dieren vertrouwd geraakt. Nieuwe huisdieren worden over het algemeen niet meer geaccepteerd.


Karakter

Moedig, vriendelijk, zacht, gehoorzaam voor eigen mensen, onvriendelijk voor vreemden.


Opvoeding

De toekomstige eigenaar van een Fila moet sterk in zijn schoenen staan en een evenwichtig karakter hebben als hij de opvoeding van de hond positief wilt kunnen volbrengen. Fila's hebben voor velen een moeilijk te doorgronden karakter. De opvoeding moet in alle rust en harmonie en met veel begrip voor het karakter plaatsvinden. Zo nu en dan kan een correctie op haar plaats zijn, maar deze honden zijn ook zeer gevoelig voor de intonatie van uw stem. Een toekomstige Fila-eigenaar behoort te weten dat deze honden razendsnel kunnen reageren. Voor de juiste baas is de hond een gehoorzame en soms zelfs zachte hond.


Beweging

Het beste houdt je de Fila op een stuk goed omheind terrein, zodat hij zijn eigen lichaamsbeweging kan bepalen. Zo nu en dan kan je de hond meenemen naar onbekend terrein om hem wat nieuwe indrukken op te laten doen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort, zacht en dicht.


Verzorging

De Fila heeft relatief weinig verzorging nodig. Leg ze op een zachte ligplaats om eeltplekken op de 'ellebogen' te voorkomen.


Bijzonderheden

De Fila is absoluut geen hond voor beginners. Als woonomgeving is een woonwijk niet de geschikste plaats om een Fila te houden.


sluit venster