rasinformatie van de Finse Spits


sluit venster

Finse Spits

Geschiedenis

De Finse Spitz (of Suomenpystykorva, Finsk Spets, Loulou Finnoi) werd als jachthond ontwikkeld toen vroege nomaden en hun honden naar Finland trokken. Hij zou verwant zijn aan de Russische Laika. In het koude klimaat bleken deze honden van onschatbare waarde te zijn als jachtmetgezel. Ze zochten het wild op en wezen het aan. Toen er in de 19de eeuw steeds meer contact met het buitenland kwam, verdwenen deze honden bijna, vanwege inkruisingen. Bij toeval vonden twee jagers (Hugo R. Sandberg en Hugo Roos) in de noordelijke wouden nog een paar zuiver gefokte honden. Die werden met elkaar gepaard om het ras nieuw leven in te blazen. Al snel werd ook een rasstandaard opgesteld. Uiteindelijk werd de Finse Spitz de nationale hond van Finland. Daar zijn ze nog steeds jachthond op vogels, eekhoorns en hazen. In de rest van de wereld zijn het aanhankelijke gezelschapshonden, al is dit ras hoofdzakelijk te vinden in Noord Finland, Lapland en KaroliŽ. Het is een prettige hond die erg gesteld is op menselijk gezelschap. Grappig is dat deze honden zich vaak wassen als een kat.


Sociale aanleg

Finse Spitsen zorgen in kun omgang met andere honden normaal gesproken niet voor problemen, en ook voor kinderen zijn ze lief. Vreemd bezoek wordt altijd aangekondigd, maar daat laat hij het vervolgens bij, het is geen verdediger.


Karakter

Onafhankelijk, fijngevoelig, levendig, waaks.


Opvoeding

Wie een hond zoekt die perfect luistert kan maar beter niet aan een Finse Spits beginnen. Maar met veel geduld en begrip en een consequente hand kan je dit ras zeker de basisbeginselen van de opvoeding bijbrengen.


Beweging

Deze hond is graag buiten, maar in zijn eentje in een kennel voelt hij zich niet erg gelukkig. Met was soortgenoten om zich heen is hij jet meest in zijn element. De Finse Spits is natuurlijk op het platteland een goede keuze, maar er zijn ook voorbeelden genoeg van honden die goed functioneren in de stad, als ze maar voldoende beweging krijgen. 's Avonds ligt de Finse Spits graag aan de voeten van de baas.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Tamelijk lang, afstaand, korte, dichte zachte ondervacht; kort op hoofd en voorkant van de benen.


Verzorging

De Finse Spits heeft net als veel andere poolhonden een zelfreinigende vacht. Een regelmatige borstel- en kambeurt blijft natuurlijk nog wel nodig. De vacht van deze hond draagt niet die typische 'hondenlucht' met zich mee.


Bijzonderheden
sluit venster