rasinformatie van de Flatcoated Retriever


sluit venster

Flatcoated Retriever

Geschiedenis

De Flat Coated Retriever is minder bekend dan de Labrador Retriever. Er zijn overeenkomsten tussen beide rassen, maar ook subtiele verschillen. Deze liggen vooral in lichaamsbouw, vachtstructuur en afkomst. Flat Coated Retrievers stammen volgens sommigen grotendeels af van Engelse werkende jachthonden ( Labrador Retriever, de Collie en enkele Spaniels ). Het ras werd laat in de 19de eeuw ontwikkeld, maar was na de Tweede Wereldoorlog bijna verdwenen. Toen het ras werd ontwikkeld werd het eerst de 'Wavy-Coated Retriever' genoemd, maar toen het type eenmaal gevestigd was en de verscheidenheid toenam (o.a. door kruising met de Collie), veranderde de vachtstructuur en werd zijn naam vervangen door de huidige benaming. Toch kan de herkomst van de Flat teruggevoerd worden naar de golven van de Britse havens waar houtschepen aanmeerden die 'Lesser Newfoundland honden' vervoerden. Deze honden werden wellicht verkocht aan Britse jachtopzieners. Door zorgvuldige fokkerij werd het in de jaren zestig in ere hersteld. Flat Coated Retrievers zijn intelligente gezelschapshonden die veel beweging nodig hebben.


Sociale aanleg

De omgang met soortgenoten en andere huisdieren stuit nooit op problemen en ook voor kinderen zijn de honden betrouwbare speelkameraadjes, mits de kinderen de hond niet pesten. Vreemden worden wel aangekondigd, maar daar blijft het vervolgens ook wel bij.


Karakter

Intelligent, levendig, gehoorzaam, waaks.


Opvoeding

Deze hond is redelijk gemakkelijk op te voeden. Hij leert relatief snel en is intelligent genoeg om jouw commando's vlot te begrijpen. Flat Coated Retrievers kunnen soms wat eigenwijs zijn. Probeer deze karaktertrek voor te zijn door altijd consequent te handelen.


Beweging

Het ras heeft veel beweging nodig en vindt het dan ook heerlijk om te zwemmen en te apporteren. Heb je eens een dag geen tijd, dan past deze Retriever zich moeiteloos aan jou aan, maar als hij langere tijd aan zijn lot wordt overgelaten, wordt hij zonder meer vervelend. Hij blijft hoe dan ook een werkhond.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Middelmatig lang, dicht, glad aanliggend, kort op hoofd en voorkant benen.


Verzorging

Borstel en kam de vacht tweemaal per week goed door, voornamelijk op plaatsen waar gemakkelijk klitten ontstaan. Controleer dan ook meteen of de gehoorgang goed schoon is en knip een eventueel teveel aan haar tussen de voetzolen weg. Mocht je dat nodig vinden, dan kan je jouw Flat Coated Retriever naar de trimsalon brengen om de hond in model te laten trimmen.


Bijzonderheden
sluit venster