rasinformatie van de Fox Terrier, draadhaar


sluit venster

Fox Terrier, draadhaar

Geschiedenis

Er zijn in Groot-BrittanniŽ verslagen gevonden van honden die op de Fox TerriŽr lijken en die stammen uit 55 voor Christus. Rond 1860 werden de eerste draadharige FoxterriŽrs gefokt. De Draadhaar stamt af van de oude ruwharige Black and Tan TerriŽrs en de gladharige FoxterriŽr. Deze leefden in de Britse steenkoolgebieden van Durham, Wales en Derbyshire. Het woord 'terriŽr' is in feite afgeleid van het Latijnse woord 'terra' ( aarde ) en slaat dus duidelijk op de taak die deze honden moesten verrichten. Hij ontwikkelde zich als een vossenjager, die de vossen uit hun holen dreef en een ongediertebestrijder. In 1872 werd dit ras voor het eerst tentoongesteld. Draadharige FoxterriŽrs dienden in het Engelse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, en de beroemde 'Fox' Igloo ging met admiral Byrd mee naar de Zuidpool. De FoxterriŽr Draadhaar is klein maar stoer. Hij is voor niemand bang en zal een vechtpartijtje niet uit de weg gaan. Het is een geboren jager. Maar hij is met een consequente opvoeding en omgang toch een fijn huisdier. De Draadharige Fox is populairder dan de Gladharige Fox TerriŽr.


Sociale aanleg

Dit ras gaat over het algemeen prima om met kinderen. Sommige exemplaten kunnen wat dominant zijn ten opzichte van soortgenoten. Leer de FoxterriŽr al op jonge leeftijd om te gaan met katten en andere huisdieren, zodat hij ze later niet zal najagen. FoxterriŽrs zijn waakzaam en zullen bij onraad aanslaan, maar zijn niet onvriendelijk tegen vreemden.


Karakter

Vrolijk, levendig, aanhankelijk, trouw, schrander.


Opvoeding

FoxterriŽrs zijn erg intelligent en leren relatief snel. Soms zijn ze wat koppig, maar dat is inherent aan het karakter van een TerriŽr. Blijf tijdens de opvoeding altijd consequent.


Beweging

Deze honden barsten van de energie en ze zijn dan ook graag in beweging. Het dier is zeker te porren voor balspelletjes, zwemmen. Ben je sportief aangelegd dan is een FoxterriŽr zeker een geschikte hond voor je.


Trainingen/hondensporten

Zijn zeker te porren voor sporten zoals behendigheid en fly-ball.


Beharing

Vlak, kort, hard en dicht.


Verzorging

De vacht van de draadharige FoxterriŽr moet in de regel een aantal keren per jaar met de hand geplukt worden. Daarnaast moet je de vacht meerdere malen per week borstelen en kammen. Maar als je met deze TerriŽr aan tentoonstellingen wilt gaan deelnemen, heeft de vacht beduidend meer verzorging nodig.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 15 jaar.

sluit venster