rasinformatie van de Fox Terrier, gladhaar


sluit venster

Fox Terrier, gladhaar

Geschiedenis

Vroeger behoorden de FoxterriŽr Gladhaar ( of Smooth Fox TerriŽr ) en de FoxterriŽr Draadhaar tot hetzelfde ras. Ze hebben dan ook nog veel overeenkomsten. Maar de Gladhaar valt op door zijn korte, glad aanliggende vacht van rechte haren. Deze 'heer' onder de TerriŽrs is een goed gebouwde sporter en jager. Bij dit ras is de botstructuur van groot belang. De benen mogen niet te lang en niet te kort zijn, om het juiste uiterlijk van de Fox TerriŽr te beschermen. Lompheid en ruwheid moeten ten allen tijde vermeden worden. Deze honden stammen waarschijnlijk af van kruisingen tussen de oude Black and Tan TerriŽr, de Bull TerriŽr en de Beagle. Het zijn vervaarlijke vossenjagers en rattenvangers, en onvermoeibare meutehonden. Het ras werd al rond het midden van de 19de eeuw erkend. Door de jaren heen zijn deze honden qua temperament niet veel veranderd; ze blijven energiek, doortastend en beschermend.


Sociale aanleg

Dit ras gaat over het algemeen prima om met kinderen. Sommige exemplaten kunnen wat dominant zijn ten opzichte van soortgenoten. Leer de FoxterriŽr al op jonge leeftijd om te gaan met katten en andere huisdieren, zodat hij ze later niet zal najagen. FoxterriŽrs zijn waakzaam en zullen bij onraad aanslaan, maar zijn niet onvriendelijk tegen vreemden.


Karakter

Vrolijk, levendig, aanhankelijk, trouw, schrander.


Opvoeding

FoxterriŽrs zijn erg intelligent en leren relatief snel. Soms zijn ze wat koppig, maar dat is inherent aan het karakter van een TerriŽr. Blijf tijdens de opvoeding altijd consequent.


Beweging

Deze honden barsten van de energie en ze zijn dan ook graag in beweging. Het dier is zeker te porren voor balspelletjes, zwemmen. Ben je sportief aangelegd dan is een FoxterriŽr zeker een geschikte hond voor je.


Trainingen/hondensporten

Zijn zeker te porren voor sporten zoals behendigheid en fly-ball.


Beharing

Vlak, kort, hard en dicht.


Verzorging

De gladharige TerriŽr heeft voldoende aan een wekelijkse borstelbeurt. Gebruik in de ruiperiode een rubberen borstel om de dode en losse haren te verwijderen.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 15 jaar.

sluit venster