rasinformatie van de Gordon Setter


sluit venster

Gordon Setter

Geschiedenis

Een vlugge blik op de Gordon Setter en het is duidelijk waarom hij ooit de Black and Tan Setter van Schotland werd genoemd. Een glanzende vacht, laag aangezette oren en een intelligente uitdrukking zijn kenmerkend voor dit ras, waarvan de voorlopers eigenlijk al uit de 17de eeuw stammen. Het is de grootste Setter; hij heeft een enorm uithoudingsvermogen en heeft veel beweging nodig. Het Gordon Castle (Banffshire) in het Schotland van de 18de eeuw, dat beroemd was om zijn verfijnde Setters in verscheidene kleuren, werd opmerkzaam gemaakt op een zwart en tan teefje van een herder, dat de ongewone neiging had om de korhoenders op te jagen. Rond 1820 begon de hertog van Richmond en Gordon dit zwart en tan ras te fokken uit deze Schotse Collieteef. Oorspronkelijk heette hij de 'Gordon Castle Setter'. De Gordon Setter is uitstekende gevogelte-hond met een fijne neus. Hij is vooral gebouwd om te galopperen. Hij is ook enorm trouw en aanhankelijk en is de zwaarste van de Settersoorten, maar niet de snelste.


Sociale aanleg

Al op jonge leeftijd moet je dit ras op een positieve manier ervaring laten opdoen met allerlei mensen, dieren en situaties. Alleen dan groeit de hond evenwichtig op. Over het algemeen gaat de Gordon Setter goed om met soortgenoten en ook met kinderen zijn er geen problemen, want het zijn echte mensenvrienden. Een goede socialisatie in zijn jeugd voorkomt dat de hond later niet met katten en andere huisdieren kan opschieten. Komt er vreemd bezoek, dan nemen ze in eerste instantie een wat afwachtende houding aan.


Karakter

Sterke persoonlijkheid, aanhankelijk, vrolijk.


Opvoeding

De opvoeding van deze hond is absoluut niet moeilijk, als je er maar rekening mee houd dat hij soms wat eigenzinnig kan zijn. De Gordon Setter vraagt dan ook om een baas die liefdevol, maar ook consequent kan zijn.


Beweging

Dit ras heeft redelijk wat beweging nodig. Het lopen naast de fiets is een uitstekende manier om de hond zijn portie lichaamsbeweging te geven, maar wacht hiermee tot de Setter volledig is uitgegroeid. Een Gordon Setter die buitenshuis voldoende beweging krijgt, is in huis rustig. Honden van dit ras zijn niet bijzonder erfvast en een goede omheining rond je huis is dan ook geen overbodige luxe.


Trainingen/hondensporten

Een puppycursus wordt aanbevolen.


Beharing

Lang, zacht, glanzend, recht of licht golvend, korter op hoofd en aan voorkant benen.


Verzorging

Borstel de Gordon Setter regelmatig en controleer regelmatig of de gehoorgang goed schoon is. Het teveel aan haar onder het oor moet je wegknippen, zodat de gehoorgang vrij kan 'ademen' en eventuele oorontstekingen voorkomen kunnen worden. Het haar op de buitenkant van het oor mag nooit weggeknipt worden - iets wat bij andere Setters wel is toegestaan. Wil je met jouw Gordon Setter naar tentoonstellingen dan moet je de hond met veel zorg toiletteren.


Bijzonderheden
sluit venster