rasinformatie van de Grand Basset Griffon Vendeen


sluit venster

Grand Basset Griffon Vendeen

Geschiedenis

La Vendee is het district aan de Franse westkust waar dit zeer oude ras vandaan komt. Na de Franse Revolutie stond het op het punt uit te sterven, maar zoals zo vaak met andere rassen is gebeurd, werd het gered door geengageerde fokkers. Het kleine slag - petit - en het grote - grand - kwamen oorspronkelijk uit dezelfde nesten en pas in 1950 kreeg de grand een eigen status als een afzonderlijke varieteit van het ras. Oorspronkelijk joegen deze honden in meutes of zgn. packs, maar later is deze jachtvorm bijna opgehouden te bestaan en is men overgegaan op alleenjagende honden. De Grand Basset Griffon Vendeen is een tamelijk langzaam jagende hond en wordt gebruikt voor verschillende soorten wild.


Sociale aanleg

Honden en andere huisdieren, maar ook kinderen en visite worden over het algemeen probleemloos geaccepteerd onder het motto 'hoe meer zielen hoe meer vreugd'.


Karakter

Eigenzinnig, zelfstandig. trouw, eenmanshond.


Opvoeding

Dit ras is wat eigenzinnig van aard, wat wil zeggen dat je niet de illusie mag koesteren er ooit een perfect luisterende hond van te maken. Toch kan je de hond met de juiste aanpak en veel geduld best het een en ander leren.


Beweging

Omdat deze Bassets redelijk veel beweging nodig hebben, moet je ze regelmatig meenemen op lange wandelingen. In hun land van herkomst worden ze voornamelijk als meutehond voor de jacht gehouden. De Grand Basset Griffon Vendéen wordt gebruikt voor de jacht op haas en ree. De honden passen zich in de regel erg goed aan als je ze als gezinshond wilt houden.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Hard, niet te lang, vlak aanliggend.


Verzorging

Je zal de vacht van deze hond regelmatig moeten kammen en borstelen. Houd de oren en vooral de gehoorgang schoon. Te lange nagels kunnen gevijld worden en het teveel aan haar tussen de voetzolen knip je weg, zodat daar geen klitten kunnen intstaan of tussen de voetzolen doornen en dergelijke kunnen blijven vastzitten. Ongeveer één keer per jaar kan je deze hond met de hand (laten) plukken om het dode en losse haar uit de vacht te verwijderen. Wil je met jouw Grand Basset een tentoonstelling bezoeken, dan kan je zijn hals wat beter laten uitkomen door hier wat extra beharing weg te halen.


Bijzonderheden
sluit venster