rasinformatie van de Grand Blue de Gascogne


sluit venster

Grand Blue de Gascogne

Geschiedenis

De Grand Bleu de Gascogne (of Grote Blauwe Gascogne Hound) behoort tot de rassengroep van de Lopende Honden, en is één van de vier types van de Chien Bleu de Gascogne. De overige drie zijn de Petit Bleu de Gascogne, de Basset Bleu de Gascogne en de Griffon Bleu de Gascogne. Met zijn 72 cm schofthoogte is de Grand Bleu één van 's werelds grootste speurhonden Het ontstaan van deze Gascogne wordt toegeschreven aan aan de handel in Fenicische honden. De Grand werd aangepast en geperfectioneerd door kruising met de Bloedhond. Zijn zijdeachtige, té grote oren, de verzonken ogen en de melancholieke persoonlijkheid zijn het bewijs van deze kruising. Het ras is echter niet zo zwaar als de Bloedhond. De Grand Bleu de Gascogne jaagt in meutes en kan zeer koude sporen volgen. Hij heeft de 'koudste' neus in de familie.


Sociale aanleg

De honden gaan in een meute een prooi (groot wild) zoeken en deze achtervolgen terwijl ze luidkeels aan de ajger(s) laten weten waar het wild zich bevindt. Dergelijke honden hebben een diep geworteld jachtinstinct en een zeer goede neus. Het spreekt voor zich dat deze meutehonden erg goed met soortgenoten om kunnen gaan, maar ook tegen kinderen zijn ze vriendelijk, al kunnen ze wat onstuimig zijn in de omgang. Doordat ze zelfstandig jagen in een groep, zonder commando's van een eigenaar, zijn ze in sterke mate onafhankelijk van karakter, erg sociaal en zeer moedig. Deze honden komen buiten Frankrijk niet veel voor.


Karakter

Rustig, vriendelijk, aanhankelijk.


Opvoeding
Beweging
Trainingen/hondensporten
Beharing

Niet heel kort, grof, dicht.


Verzorging
Bijzonderheden

Vanwege hun zeer zelfstandige karakter en hun luide stem (die ze graag laten horen), zijn deze honden in de regel minder geschikt als huishond dan bijvoorbeeld de Laagbenige of de Franse Staande Brakken.


sluit venster