rasinformatie van de Grand Griffon Vendeen


sluit venster

Grand Griffon Vendeen

Geschiedenis

De Grand Griffon Vendéen (of de Grote Vendéen Griffon) is, zoals de naam het zelf zegt, de grootste versie van deze uitgebreide 'Griffon Vendéen' familie. Ze behoren allen tot de rassengroep van de Lopende Honden, maar verschillen sterk in grootte en hier en daar ook in vachtsoort. Ze vormen echter allemaal apart erkende rassen door de FCI, alhoewel ze heel wat gemeenschappelijke kenmerken hebben. Deze Grand heeft een 'middelgrote' broer: de Briquet Griffon Vendéen en ook nog een 'kleine' broer: de Grand Basset Griffon Vendéen. Deze rassen bespreken we op een afzonderlijke bladzijde. Naarmate de uitgestrekte jachtgronden van Frankrijk verdwenen, verdween ook de vraag naar grote en snelle loophonden. De Grand Griffon Vendéen werd gefokt uit de witte Southern Hound (die ondertussen is uitgestorven) en de Griffon Nivernais. Hij moest op wolven, herten en wilde zwijnen jagen. Eeuwen lang werd de 'Chien Blanc du Roi', zoals de Grand vroeger bekend was, door Franse koningen gebruikt in de regio Vendéen.


Sociale aanleg

De honden gaan in een meute een prooi (groot wild) zoeken en deze achtervolgen terwijl ze luidkeels aan de ajger(s) laten weten waar het wild zich bevindt. Dergelijke honden hebben een diep geworteld jachtinstinct en een zeer goede neus. Het spreekt voor zich dat deze meutehonden erg goed met soortgenoten om kunnen gaan, maar ook tegen kinderen zijn ze vriendelijk, al kunnen ze wat onstuimig zijn in de omgang. Doordat ze zelfstandig jagen in een groep, zonder commando's van een eigenaar, zijn ze in sterke mate onafhankelijk van karakter, erg sociaal en zeer moedig. Deze honden komen buiten Frankrijk niet veel voor.


Karakter

Intelligent, zelfbewust, eigenzinnig, aanhankelijk.


Opvoeding
Beweging
Trainingen/hondensporten
Beharing

Enigszins lang, warrelig, ruw, dikke ondervacht, snor en wenkbrauwen goed ontwikkeld.


Verzorging
Bijzonderheden

Vanwege hun zeer zelfstandige karakter en hun luide stem (die ze graag laten horen), zijn deze honden in de regel minder geschikt als huishond dan bijvoorbeeld de Laagbenige of de Franse Staande Brakken.


sluit venster