rasinformatie van de Greyhound


sluit venster

Greyhound

Geschiedenis

De Greyhound of de snelheidsduivel van de hondenwereld rent sneller dan 65 km per uur, op zijn gezichtsvermogen, achter een prooi aan. Dit ras heeft het scherpste gezichtsvermogen van alle honden. Hij leeft al eeuwen in Groot-BrittanniŽ. Sommigen beweren dat de FeniciŽrs ze per boot uit het Midden-Oosten meebrachten; andere bronnen zeggen dat de Arabieren de oorspronkelijke fokkers zijn van dit ras. Het ras kon, geÔsoleerd in de boomloze woestijnen, raszuiver gefokt worden zonder enige invloed van andere soorten. En dan zijn er nog de afbeeldingen die men heeft gevonden in de Egyptische en Assyrische culturen van 4000 ŗ 3000 jaar voor Christus ... afbeeldingen die overeenstemmen met het hedendaagse type Greyhound. In ieder geval komt hij al in het 9de eeuwse Engeland voor. In Nederland en BelgiŽ is de jacht met windhonden verboden. Ook zijn naam is een raadsel: is het zijn kleur, of verwijst het naar de Grieken, ook liefhebbers van windhonden. Tegenwoordig kunnen Greyhounds hun energie vooral kwijt op de renbaan. Jammer genoeg wordt het hondenrennen ontsiert door de wansmakelijke toestanden die her en der aan het licht kwamen en komen. Meer informatie hieromtrent en over ťťn van de Belgische organisaties die zich inzet voor het welzijn van deze honden, vindt u terug op de webpagina van Trimsalon Carine, waar het artikel van de maand mei 2003 hierover gaat.


Sociale aanleg

Het is deze hond aangeboren achter snel bewegende objecten aan te rennen, daarom is hij niet zo'n geschikte huisgenoot voor mensen die al een of meerdere katten in huis hebben. Greyhounds geven zelden problemen met andere honden en zijn in de regel erg lief voor kinderen. Ten opzichte van vreemden stellen ze zich soms wat terughoudend op.


Karakter

Zacht, aanhankelijk, terughoudend voor vreemden.


Opvoeding

De Greyhound kan, zeker in vergelijking met de meste andere windhondenrassen, redelijk gemakkelijk opgevoed worden. Ze kunnen bijna alle commando's leren en gehoorzamen goed, behalve als ze een prooi in het vizier hebben. Dan zijn ze Oost-Indisch doof voor jouw geroep. In sommige landen, waaronder Nederland, mogen honden als de Greyhound dan ook niet onaangelijnd lopen, niet alleen omdat ze een gevaar vormen voor het wild, maar ook omdat ze zichzelf en bijvoorbeeld weggebruikers in gevaar kunnen brengen.


Beweging

Dit ras wil en kan lange afstanden lopen en rennen. Lopen naast de fiets is een goed alternatief om de energie van de hond in banen te leiden. Het maakt in principe niet zoveel uit hoe de hond zijn beweging krijgt, als hij maar voldoende krijgt, want in dat geval heb je in huis geen kind aan bem.


Trainingen/hondensporten

Overweeg eens met jouw Greyhound naar een wondhondenrenvereniging te gaan, waar hij zich op de renbaan uit kan leven.


Beharing

Fijn, vlak aanliggend.


Verzorging

Het is voldoende de Greyhound zo nu en dan met een zachte borstel te verzorgen. Kijk wel regelmatig de oren na en houd de nagels kort. Greyhounds kunnen prima in een buitenkennel gehouden worden, want ze zijn redelijk goed bestand tegen kou. Zorg er wel voor dat hun slaapplaats tochtvrij en droog is.


Bijzonderheden

Greyhounds die voor windhondenrennen gebruikt worden, verschillen nogal van dezelfde honden die moeten presteren op tentoonstellingen. Dit erg gezonde ras kan relatief erg oud worden.


sluit venster