rasinformatie van de Griffon Bleu de Gascogne


sluit venster

Griffon Bleu de Gascogne

Geschiedenis

De Griffon Bleu de Gascogne behoort tot de rassengroep van de Lopende Honden, en is één van de vier types van de Chien Bleu de Gascogne. De overige drie zijn de Grand Bleu de Gascogne, de Basset Bleu de Gascogne en de Petit Bleu de Gascogne. Deze Griffon verschilt van de andere Gascogne-honden door zijn ruwharige vacht. Hij verenigt de eigenschappen van zijn beide ouders: de neus en het geluid is van de Bleu, en de moed en vastberadenheid is van de Griffon. Hij is zeer veelzijdig; is uitstekend geschikt voor de jacht op het wilde zwijn, maar wordt ook gebruikt voor de korte jacht met het geweer op de haas. Hij jaagt heel goed in een meute en wordt zeer gewaardeerd op een moeilijk terrein.


Sociale aanleg

De honden gaan in een meute een prooi (groot wild) zoeken en deze achtervolgen terwijl ze luidkeels aan de ajger(s) laten weten waar het wild zich bevindt. Dergelijke honden hebben een diep geworteld jachtinstinct en een zeer goede neus. Het spreekt voor zich dat deze meutehonden erg goed met soortgenoten om kunnen gaan, maar ook tegen kinderen zijn ze vriendelijk, al kunnen ze wat onstuimig zijn in de omgang. Doordat ze zelfstandig jagen in een groep, zonder commando's van een eigenaar, zijn ze in sterke mate onafhankelijk van karakter, erg sociaal en zeer moedig. Deze honden komen buiten Frankrijk niet veel voor.


Karakter

Alert, uitermate beweeglijk, snel opgewonden, aanhankelijk.


Opvoeding
Beweging
Trainingen/hondensporten
Beharing

Ruw, niet te lang. Op hoofd en oren korter. Borstelige wenkbrauwen.


Verzorging
Bijzonderheden

Vanwege hun zeer zelfstandige karakter en hun luide stem (die ze graag laten horen), zijn deze honden in de regel minder geschikt als huishond dan bijvoorbeeld de Laagbenige of de Franse Staande Brakken.


sluit venster