rasinformatie van de Groenendaeler


sluit venster

Groenendaeler

Geschiedenis

De Groenendaeler ( of Belgische Herder, Chien de Berger Belge ) is één van de vier variëteiten van de Belgische Herdershond ( de andere drie zijn de Tervuerense Herder, de Mechelse Herder en de Laekense Herder). Dit ras stamt af van een oud landras, dat al eeuwen schapen hoedde in België en Nederland. Het is een sober ras, met een weelderige uitstraling, vanwege de lange, zwarte, glanzende vacht. In 1897 werd op het kasteel Groenendael de reu Duc de Groenendael geboren. Datzelfde jaar werd het ras erkend door de Belgische Kennel Club. Uit de gemeenschappelijke voorouders van alle Belgische Herdershonden, de Picard d'Uccle, werd uit een nest met de zwarte, langharige teef Petite de Groenendaeler gefokt. Ook is er een kroeg genaamd Groenendael, waar vroeger veel liefhebbers van deze hond bij elkaar kwamen. Hoe dan ook, waar de Groenendaeler zijn naam aan te danken heeft, is niet echt duidelijk. Hij is intelligent, waaks en kan goed worden afgericht. In de Verenigde Staten noemt men de Groenendaeler 'de Belgische Herder'.


Sociale aanleg

De honden kunnen het prima vinden met soortgenoten, katten en andere huisdieren als ze al op jonge leeftijd goede ervaringen hebben opgedaan met deze dieren. Wanneer de kinderen de hond in zijn waarde laten, zal ook de omgang met hen geen problemen opleveren. Tegenover vreemden zijn ze in de regel wat terughoudend.


Karakter

Stoer, verstandig, levendig, goede bewaker; geschikt voor africhting.


Opvoeding

De Groenendaeler moet als puppy in hun zelfvertrouwen gesterkt worden. Neem ze mee naar onbekende plaatsen en laat ze onder begeleiding kennis maken met allerlei mensen en dieren. Zorg ervoor dat deze ontmoetingen positief verlopen. Deze honden leren vrij snel en reageren goed op de stem van hun baas. Slaan en schreeuwen is absoluut niet nodig en kan zelfs een averechtse uitwerking hebben. Een zachte, maar besliste hand doet wonderen.


Beweging

Wanneer je hond buitenshuis voldoende beweging krijgen, zijn ze in huis erg rustig. De meeste exemplaren zijn dol op apporteren en balspelletjes.


Trainingen/hondensporten

Dit ras is geschikt voor verschillende takken van de hondensport, waaronder behendigheid en fly-ball.


Beharing

Kort op het hoofd, de oren en de voorkant van de benen, lang op het lichaam en langer om de hals, aan de achterkant van de benen en aan de staart.


Verzorging

Deze herdershonden mag je niet te veel borstelen en kammen, want dat zou de ondervacht kunnen beschadigen. In de ruiperioden is een kam met grove tanden zeer geschikt voor het fatsoeneren van de hond.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster