rasinformatie van de Groenlandse Hond


sluit venster

Groenlandse Hond

Geschiedenis

Hoewel het ras nu individueel erkend is, representeert de Groenland Hond (of Grolandshund, Eskimohond) het standaard werkende 'Husky-type' hond. Het is één van de Poolrassen die de tand des tijds tot op vandaag heeft overleefd. Moderne vernieuwingen in het beijzelde landschap ( sneeuwmobielen en andere mechanisch aangedreven vervoermiddelen ) waren de oorzaak van het verdwijnen van vele Husky-rassen en variëteiten. Zelfs op de dag van vandaag, ondanks toegewijde pogingen van bezorgde hondenliefhebbers, is Groenland niet dichtbevolkt met de Groenland Hond. Nu zijn functie als sledehond voor een groot stuk is verdwenen, wordt dit ras gehouden als waakhond, gezelschapshond en jachthond ( op beren en zeehonden ). Het is een zeer krachtige hond, met een uitstekend uithoudingsvermogen en hij is zelfs tegen de laagste temperaturen bestand.


Sociale aanleg

Dit ras kan er niet goed tegen alleen gelaten te worden. Overweeg je een Groenlander aan te schaffen, dan kan je het beste minimaal twee exemplaren nemen. Ze voelen zich uitstekend op hun plaats in een buitenkennel. Over het algemeen gaan deze honden niet zo goed om met katten en andere huisdieren. Bekende of onbekende bezoekers worden over het algemeen uitbundigm dikwijls met een enthousiast gehuil begroet. Ondanks zijn grootte en uiterlijk is de Groenlandse Hond dan ook niet geschikt als waakhond.


Karakter

Levendig, waaks en betrouwbaar.


Opvoeding

De opvoeding van deze hond is nu niet bepaald gemakkelijk vanwege zijn zeer eigenzinnige en zelfstandige karakter. De Groenlander is in de eerste instantie een sledehond en geen gezinshond. Hij kan enorme afstanden afleggen en wanneer hij de kans krijgt (geen goede omheining), zal hij de benen nemen en blijft hij soms dagenlang weg. Voor de slee is deze hond het meest in zijn element. Mensen die hem hiervoor willen gaan gebruiken, maken een goede keuze als ze een Groenlandse Hond aanschaffen.


Beweging

Het mag inmiddels duidelijk geworden zijn dat de Groenlandse Hond veel, heel veel beweging nodig heeft. De beste beweging is het trekken van een slee of kar. Weet je eigenlijk van tevoren al dat je de hond dit niet kan bieden, dan kan je waarschijnlijk beter uitkijken naar een ander ras. De honden zijn te sterk om naast de fiets te laten lopen. Vermijd te veel inspanning bij hogere temperaturen en laat de hond niet werken als het 15°C of warmer is.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Dubbele vacht; zachte, dichte ondervacht en goed gesloten bovenvacht, glad en grof zonder golven. Nogal kort op hoofd en benen. Nogal lang op lichaam; overvloedig en lang aan de onderkant van de staart dat hierdoor de indruk van een pluim geeft.


Verzorging

Dit ras heeft weinig vachtverzorging nodig. Wanneer de ondervacht in de ruiperiode loslaat, kan je het beste een kam met een dubbele rij stalen tanden gebruiken om de losse haren te verwijderen.


Bijzonderheden
sluit venster