rasinformatie van de Heidewachtel


sluit venster

Heidewachtel

Geschiedenis

De Kleine Münsterlander of Heidewachtel (wordt in Duitsland 'de Spion' genoemd) behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Spanieltype. In het begin van de 20ste eeuw werd in Westfalen in Duitsland uit oude slagen van kleine Langharige Staande Honden, de Kleine Münsterlander of Heidewachtel gefokt. Hij is verwant aan de Franse Epagneuls en aan de Drentsche Patrijshond. Hij heeft ook een grotere broer: de Grote Münsterlander. Het ras komt op talrijke schilderijen voor van oude Meesters. Edmund Loins, een Westfaalse jachtopziener, heeft het ras weer nieuw leven ingeblazen en richtte in 1912 een club op. Doel van de fok van dit ras was het komen tot een veelzijdige gebruikshond. Het is een Staande Hond die ook goed verloren zoekt, apporteert en eventueel wild uit de dekking drijft. Heidewachtel betekent "kwartelhond van de heide". De Kleine Münsterlander, essentieel Setterachtig van uiterlijk, is een jachthond met een strakke huid en een gladde vacht. Het is een korte, rechthoekige, sterke maar adellijke en elegante verschijning.


Sociale aanleg

De honden van dit ras staan erom bekend dat ze goed met kinderen overweg kunnen, ook het samenleven met soortgenoten en andere huisdieren verloopt probleemloos.


Karakter

Verstandig, aanhankelijk, gehoorzaam, waakzaam.


Opvoeding

Deze fijne gezinshonden willen het hun eigenaar maar al te graag naar de zin maken. Voed ze met zachte hand op, maar blijf altijd consequent.


Beweging

De Heidewachtel is en blijft een jachthond met een enorm groot uithoudingsvermogen. ga regelmatig met de hond naar bos en hei en laat hem daat voorwerpen uit het water apporteren, dat vindt hij heerlijk.


Trainingen/hondensporten

Ben je niet in de gelegenheid met de hond te gaan jagen, zoek dan naar alternatieven, zoals behendigheids- en of gehoorzaamheidscursussen of fly-ball.


Beharing

Lang, sluik, enigszins gegolfd, glad aanliggend, lichte bevedering.


Verzorging

Kijk de gehoorgang zo nu en dan na op vuil, verwijder wanneer dat nodig is het teveel aan haar uit de gehoorgang en knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg. De vacht moet ongeveer twee keer per week geborsteld en gekamd worden. Af en toe verschijnen er op de bruingekleurde stukken vacht wat lichtbruine haren. Deze haren moet je uit de vacht (laten) plukken. De hond is pas op 3-jarige leeftijd lichamelijk volwassen.


Bijzonderheden
sluit venster