rasinformatie van de Hollandse Herdershond ruwhaar


sluit venster

Hollandse Herdershond ruwhaar

Geschiedenis

De Hollandse Herder is een oud landras, van Nederlandse oorsprong. In vroegere eeuwen had men op het platteland, bij de herders en de boeren, een veelzijdige hond nodig. Een manusje van alles, die weinig eisen stelde en aangepast was aan het harde en karige bestaan van die tijd. Uit die generaties is uiteindelijk de Hollandse Herdershond ontstaan, zoals wij die nu nog kennen. Deze achtergrond verklaart de oorsprong van de karaktereigenschappen, die tot de dag van vandaag vrijwel dezelfde gebleven zijn.

Het is geen bekende hond en dat is hij ook nooit echt geweest. Meestal moet een eigenaar aan mensen op straat vertellen welk ras hij aan de lijn heeft. Vooral als het een jonge langhaar betreft kunnen kinderen heel onschuldig vragen “Is dat een wolf of een hyena?” Een bekende kynoloog schreef al in 1910 over de Hollandse herder: “…..het meest in uiterlijk den wolf nabijkomend.”Dit klopt natuurlijk niet helemaal, maar er is wel een ander aspect waaruit blijkt dat de Hollander wel degelijk nog trekjes heeft van zijn wilde voorvader.


Sociale aanleg

Hollandse Herders kunnen het prima vinden met soortgenoten en andere huisdieren, en als de kinderen de hond met rust kunnen laten, zijn de honden ook voor hen goede speelkameraadjes. Ongewenste visite wordt tot staan gebracht, terwijl bekenden van de familie uitbundig begroet worden.


Karakter

Schrander, waaks, ijverig, trouw.


Opvoeding

Hollande Herders zijn echte all-round honden. Ze kunnen en willen graag wat leren en hebben nieuwe commando's vrij snel door.


Beweging

Het zal je hond goed doen als je regelmatig met hem gaat fietsen, of laat hem lekker rennen in de bossen of op het veld. Omdat Hollandse Herders graag aan het werk zijn, is het niet onverstandig jouw herder minimaal twee keer per week een aantal oefeningen te laten doen, want dan blijft hij zowel lichamelijk als geestelijk in goede conditie.


Trainingen/hondensporten

In bepaalde takken van de hondensport, zoals behendigheid, fly-ball en gehoorzaamheidswedstrijden kunnen ze echte uitblinkers worden.


Beharing

Dicht, hard en warrelig, goed afstaand, met wollig, dicht onderhaar.


Verzorging

De ruwharige vacht mag je nooirt borstelen. Kammen mag wel, maar ook dit moet met mate gebeuren, anders heeft de vacht ervan te lijden. Gebruik altijd een grove kam. Ongeveer twee maal per jaar moet de hond geplukt worden bij een trimsalon. En als 'finishing touch' wordt de vacht hier en daar ook nog wat bijgeknipt. Pluk indien nodig het teveel aan haar uit de gehoorgang.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster