rasinformatie van de Hovawart


sluit venster

Hovawart

Geschiedenis

De tamelijk grote Hovawart is een krachtige Herdershond die valt onder het Molosser Bergtype. Er bestaan twee tegengestelde theorieŽn over de afkomst van dit ras, zoals wij het nu kennen. De ene beweert dat het ras een herontdekte directe afstammeling van de Hovawart uit de 19de eeuw is. Een toegewijde groep aanhangers van deze theorie bezochten aan het begin van de 20ste eeuw het Zwarte Woud en de Harz regio ( die vol zouden zitten met deze Hovawarts ) om deze hond te zoeken. Achteraf kwamen ze terug als 'herontdekkers' van de Hovawart. Een tweede theorie beweert dat het ras een product was van kruisingen tussen de Duitse Herdershond, de Newfoundlander, de Kuvasz en eventueel nog andere honden. Deze bewering is onder andere gebaseerd op kunstwerken. Omstreeks 1473 werden reeds bepaalde honden vermeld en afgebeeld die "Hofwarth" werden genoemd. Duitse fokkers zouden deze hond gefokt hebben uit boerenhonden uit de Harz, het Schwarzwald en andere bergstreken. Vroeger was het dier een populaire gezelschapshond en bewaker van huis en erf. Ook zou hij ooit schapen hebben gehoed. Hij werd niet voor een bepaald doel gefokt. Wat men met zekerheid kan zeggen, is dat hij tot de 19de eeuw een gewaardeerde bewaker was van de Duitse aristocratie. In 1936 werd het ras onder de naam Hovawart officieel erkend. Het is een prettige hond en prima waakhond, die zich tegenwoordig gevestigd heeft en kan rekenen op veel liefhebbers in Duitsland en Engeland.


Sociale aanleg

De omgang met andere huisdieren is goed. Een voorwaarde is wel dat de hond al op jonge leeftijd met deze dieren wordt gesocialiseerd. Met kinderen zijn Hovawarts over het algemeen zeer geduldig, maar ten opzichte van vreemden zijn ze nogal gereserveerd. De hond zal huis en haard dan ook beschermen tegen indringers. Wanneer zijn baas echter heeft aangegeven dat de bezoekers gewenst zijn, zal hij hen direct accepteren.


Karakter

Intelligent en betrouwbaar.


Opvoeding

De Hovawart leert vrij snel wat je van hem verwacht. Met een zeer consequente, liefdevolle en evenwichtige opvoeding bereik je het meest.


Beweging

De Hovawart past zich in de regel aan de omstandigheden aan. Maak regelmatig een lange wandeling met de hond en laat hem dan lekker onaangelijnd rennen en spelen. Een groot pluspunt van dit ras is dat hij veel gevoel heeft voor territorium en niet snel het erf zal verlaten.


Trainingen/hondensporten

Hovawarts zijn zeer geschikt als speur-, lawine-, waak- en verdedigingshond.


Beharing

Lang, licht golvend, zonder scheiding; op het hoofd en de voorkant van de benen kort.


Verzorging

De vacht van deze hond heeft niet veel verzorging nodig. Zo nu en dan borstelen en kammen (vooral op plekken waar het haar kan klitten) is voldoende.


Bijzonderheden
sluit venster