rasinformatie van de IJslandse Hond


sluit venster

IJslandse Hond

Geschiedenis

De IJslandse Hond - in de IJslandse taal Íslenskur Fjárhundur genoemd -bestaat sedert eeuwen in IJsland. Zijn oorspronkelijke naam was Islandsk Fårehund. Hij is waarschijnlijk door de Noren daar gebracht. In een onderzoek naar dit ras in 1877 verdeelde dr. Fitzinger het ras in twee categorieën, een onderverdeling die niet langer in Ijsland bestaat. Andere benamingen voor deze hond: de Ijslandse Herdershond - Ijslandse Spitz - Strutottur. De rasstandaard werd reeds in 1898 in Denemarken opgesteld. De IJslandse Hond heeft eeuwenlang dienst gedaan op boerderijen, vooral als herdershond van schapen en paarden. Hij heeft nagenoeg geen jachtinstinct, daarentegen is zijn herdersinstinct sterk ontwikkeld. Vanwege hun belangrijke rol werden ze bij het fokken zowel op verdienste als op karakter geselecteerd. Door deze langdurige selectie is de hond volkomen goedhartig, want kwaadaardige honden werden kordaat afgemaakt. Het zijn bijzondere schone honden, ze wassen zichzelf regelmatig en zien er altijd keurig verzorgd uit: een echte wasbeurt is zelden nodig. De vacht en de ondervacht verschillen wezenlijk van die van de Groenland Hond, zijn Poolbroertje. De vacht van de Ijslander is niet zo lang. Een goed verzorgde hond komt normaal gezien alleen bij de dierenarts voor zijn entingen en behoudt tot op hoge leeftijd zijn vitaliteit. Een leeftijd van 13-14 jaar is geen uitzondering. Het ras is geschikt voor gezinnen van alle leeftijden, ook voor ouderen, die van een goede wandeling houden.


Sociale aanleg

Ten opzichte van kinderen stelt de IJslandse hond zich in de regel zeer geduldig en goedmoedig op. Wanneer hij al op jonge leeftijd gesocialiseerd is met katten en andere huisdieren, zorgen ook deze dieren niet voor problemen, en dat geldt ook voor soortgenoten.


Karakter

Levendig, waakzaam, trouw.


Opvoeding

De opvoeding van de IJslandse hond levert over het algemeen niet veel moeilijkheden op. Het ras leert snel en is intelligent. Behandel de hond altijd consequent, maar vriendelijk, en probeer de oefeningen zo veel mogelijk af te wisselen. Houd er rekening mee dat deze hond het nut van een commando moet inzien.


Beweging

Deze prettige gezinshond heeft redelijk wat beweging nodig om zich gelukkig te kunnen voelen. Neem hem regelmatig mee op langere wandelingen en laat hem daarnaast zo nu en dan los rennen en spelen. De honden die tot dit ras behoren, hebben met elkaar gemeen dat ze graag deel willen uitmaken van het gezin. Honden die het grootste deel van de dag alleen moeten doorbrengen, ondergaan dit als een zware straf.


Trainingen/hondensporten

IJslandse Honden worden vaak op behendigheids- en fly-ball-wedstrijden gesignaleerd en slaan daar zeker geen slecht figuur.


Beharing

Dubbele vacht, dik, zeer waterafstotend. Bovenvacht meer dan middellang, enigszins hard, ondervacht dicht en zacht. Korter op hoofd, snuit, oren, voorzijde benen, langer op nek, hals, schoft, borst, achterzijde voorpoten, bekkengebied.


Verzorging

De vacht van de IJslandse hond heeft relatief weinig verzorging nodig. In de ruiperiode moet je het losse haar uit de ondervacht kammen.


Bijzonderheden
sluit venster