rasinformatie van de Ierse Terrier


sluit venster

Ierse Terrier

Geschiedenis

De Ierse Terriėr (of Irish Red Terriėr) is een pittige viervoeter. Vanwege zijn temperament en zijn rode vacht wordt hij ook wel eens 'red devil' genoemd. Hij is een van de oudste Terriėrrassen (volgens de Ieren zelf is hij de oudste rashond ter wereld) en de moderne Ierse Terriėr stamt af van twee kampioenen uit de jaren na 1870, Erin en Killney Boy. De Ierse Terriėr is ontstaan uit een lokale Ierse Terriėrvariant, die samengesteld was uit diverse elementen: de Aardterriėr uit een Engelse jachtkennel in Ierland, Rattehonden uit Cork, Zuid Ierland en Ballymena, en een inkruising van Terriėrs van Wales. In 1873 werd dit ras voor het eerst tentoongesteld in Dublin. Vanaf 1880 werd het ras homogeen qua grootte en uiterlijk. Dit robuuste ras is geschikt voor verschillende taken. In de Eerste Wereldoorlog waren het berichthonden en wakers. Hoge Britse officieren vertelden dat menige gewonde militair zijn leven dankte aan deze moedige honden. Bovendien kunnen Ierse Terriėrs jagen en apporteren, zowel over land als uit het water. Ze zijn fel en moedig en hebben een consequente opvoeding en omgang nodig.


Sociale aanleg

Deze karaktervolle hond is in de regel wat vechtlustig in de buurt van andere honden. Leer hem al zeer jonge leeftijd dat hij niet achter katten aan mag jagen. De honden zijn van nature mensenvrienden en dol op kinderen; van hen kunnen ze dan ook erg veel hebben. Teven van dit ras zijn in de regel wat rustiger dan de reuen. De Ierse Terriėr hangt sterk aan zijn gezin en ondergaat het als straf wanneer hij langere tijd alleen gelaten wordt. Hij zal zijn terrein en zijn mensen verdedigen tegen kwaadwillenden, maar is niet echt wantrouwend ten opzichte van vreemden.


Karakter

Goed gehumeurd, actief, aanhankelijk, geschikt voor africhting en bewaking.


Opvoeding

Dit ras heeft een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat. De Ierse Terriėr heeft een zeer consequente en tactvolle opvoeding nodig. Wanneer deze Ier in een goede bui is, kan en wil hij alles leren, maar zorg er wel altijd voor dat de training afwisselend is.


Beweging

De Ierse Terriėr heeft veel behoefte aan beweging. Ga er daarom regelmatig et hem op uit. Elke Ier is te porren voor een balspelletje in de tuin of voor wat ravotten in de vrije natuur. Van dit ras wordt beweerd dat het dol is op autorijden en ze gaan dan ook graag overal mee naartoe.


Trainingen/hondensporten

Houd trainingen afwisselend.


Beharing

Niet te lang, hard en draadachtig, de ondervacht met fijner en zachter haar.


Verzorging

De Ierse Terriėr moet, afhankelijk van de kwaliteit van de vacht en van het feit of je jouw hond mee wilt nemen naar tentoonstellingen, minstens tweemaal per jaar geplukt worden. Knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg en houd de oren schoon.


Bijzonderheden
sluit venster