rasinformatie van de Ierse Wolfshond


sluit venster

Ierse Wolfshond

Geschiedenis

Windhonden, die eigenlijk steppe- en vlaktehonden zijn, kunnen nooit in Engeland zijn ontstaan. Vandaar dat men denkt dat de voorloper van de Ierse Wolfshond lang voor de jaartelling door de Kelten naar Griekenland werd gebracht. Het oudste bewijs dat dit ras reeds lang bestaat wordt gevonden in een brief uit 391 voor Christus, waar een Romeinse consul bedankt voor 7 wolfshonden, die in het circus op zouden moeten treden. In de 15de en 16de eeuw werkt hij vooral gebruikt voor het jagen op wolven, maar ook op elanden en beren. Toen dit wild in de 18de eeuw uit Ierland en Schotland verdween, betekende dat ook bijna het einde van dit ras. Door zorgvuldig te fokken kon captain George Graham het ras na twintig jaar in de 19de eeuw in ere herstellen. De Scottish Deerhound en de Deense Dog hebben tot het ontstaan van dit ras bijgedragen. Deze hond is alert, zeer moedig, maar beslist niet agressief. Hij is eerder vriendelijk dan waaks. De Ierse Wolfshond is een trouwe vriend en goede huishond voor mensen met veel ruimte en veel energie. Wolfshonden kunnen ook goed met kinderen opschieten. Als kinderen met puppy's spelen moet u opletten vanwege hun speelsheid en grote formaat. U dient rekening te houden met de enorme groei die de Ier doormaakt in de eerste 10 maanden van zijn leven (per week 2 tot 2.5 kilo en een groei van 2 tot 3 cm). Om een goede en gezonde groei te bevorderen is alleen het beste voedsel goed genoeg en mag men niet beknibbelen op deze kosten.


Sociale aanleg

Ieren gaan in principe erg goed om met kinderen. Ook de omgang met andere honden geeft in de regel geen problemen, en dat geldt ook voor andere dieren, mits ze hier al op jonge leeftijd mee gesocialiseerd zijn. Dit ras behoort te midden van een gezin te leven en het zal dan ook wegkwijnen in een kennel. Meestal zijn de honden van dit ras niet waaks - iedereen wordt vriendelijk begroet.


Karakter

Vriendelijk, gehoorzaam, lief voor kinderen.


Opvoeding

De Ierse Wolfshond is relatief gemakkelijk op te voeden. Met een zachte hand en veel begrip kom je een heel eind, want deze Ier heeft heel snel in de gaten wat je bedoelt. Probeer de jonge hond zo veel mogelijk zelfvertrouwen te geven en wees altijd duidelijk en consequent, zodat hij zich kan ontplooien tot een evenwichtige en zekere hond. Vergeet niet de hond te leren dat hij niet aan de lijn mag trekken, het liefst voordat hij groot en sterk geworden is. Hij groeit als kool en tijdens dit groeiproces heeft de hond voeding van goede kwaliteit nodig. Gedurende het groeiproces laat je de hond zelf bepalen hoeveel beweging hij nodig heeft. Geforceerde bewegingen en het lopen van lange afstanden zijn in deze periode veel te belastend voor zijn gestel. Het neemt minimaal twee jaar in beslag voor de Ierse Wolfshond volledig is uitgegroeid.


Beweging

Deze hond past zich redelijk goed aan aan jouw situatie en wordt niet erg vervelend als hij eens een weekje met minder beweging genoegen moet nemen. Maar dat neemt niet weg dat hij het heerlijk vindt als je met hem de natuur in trekt.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Ruw, hard, warrelig.


Verzorging

Regelmatig goed borstelen en kannen houdt de vacht in goede conditie. En of tweemaal per jaar is het nodig met de hand het overtollige haar uit de vacht te plukken.


Bijzonderheden
sluit venster