rasinformatie van de Irish Glen of Imaal Terrier


sluit venster

Irish Glen of Imaal Terrier

Geschiedenis

De Glen of Imaal Terriėr (of Glen, Ierse Glen, Irish Glen) behoort tot de familie van de Grote en Middelgrote Terriėrs en hoewel hij niet zoveel voorkomt, is het waarschijnlijk één van de oudste Terriėrrassen. Al in 1575 werden beschrijvingen gemaakt van een ras, die vrijwel zeker duiden op het bestaan van de Glen of Imaal. Het ras komt uit het Ierse County Wicklow, net ten Zuiden van Dublin. In Wicklow is het dal 'Imaal' gelegen, waar het ras zijn naam aan dankt. Glen betekent "dal" in de Keltische taal. In Imaal werd de Glen gebruikt voor de jacht op de das en de vos. Het ruige en ruwe Glen-gebied vereiste een stevige en krachtige hond en de Imaal van nu heeft nog steeds deze eigenschappen. Het was zijn taak om kleine dieren te weren op de boerderijen rond het dal. In tegenstelling tot vele andere Terriėrs is de Glen of Imaal compact genoeg om in holen achter vossen en dassen aan te gaan, en in staat om zijn gekozen ongedierte tot de dood te bestrijden. De Glen moest in sommige gevallen stil zijn bij de jacht tijdens het graven. Het kan dus een "rustige werker" zijn. Onthoud echter dat het een Terriėr is en blijft. Bepaalde bronnen onthullen dat het ras vroeger werd gebruikt in 'vechtwedstrijden' en dat ze tot zo'n 22,5 kg konden wegen. Pas in 1933 werd het ras erkend door de Ierse Kennel Club. In 1985 kwam het ras voor het eerst naar Denemarken (waar overigens slechts een 200 exemplaren van dit ras te vinden zijn). De Glen of Imaal Terriėr is een prima hondje om mee te werken. Door zijn "will to please" kan men bijvoorbeeld behendigheid doen. De Glen of Imaal Terriėr is zeker geen gezelschapshond 'pur sang'. Het dier moet iets omhanden hebben om het tot een fijne kameraad te maken. Zijn gematigde afmetingen en goede gezondheid maken van hem een ideale huishond.


Sociale aanleg

Glen of Imaalterriėrs gaan goed om met kinderen. Sommige reuen kunnen wat dominant zijn ten opzichte van andere reuen. Met katten en andere huisdieren kunnen ze prima overweg, mits ze met deze dieren al op jonge leeftijd positieve ervaringen hebben opgedaan. Gewenste visite wordt vrolijk begroet, terwijl ongewenste bezoekers minder vriendelijk worden ontvangen. Honden van dit ras laten hun stem horen als ze onraad bespeuren.


Karakter

Zeer moedig en driest, gehoorzaam en zeer gehecht aan zijn baas.


Opvoeding

De opvoeding van dit ras hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn. Ze zijn intelligent en leren graag, maar kunnen ook dominant en eigenwijs zijn. Blijf te allen tijde consequent en wissel oefeningen regelmatig af door met ze te spelen.


Beweging

Dit ras past zich qua beweging aan het gezin aan.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Middelmatig lang, grof maar niet draadharig, eerder zacht.


Verzorging

Hou je de Glen of Imaal als huishond, dan moet zijn vacht normaal gesproken tweemaal per jaar met de hand geplukt worden. De vacht van showhonden heeft wat meer aandacht nodig. Knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg en houd de gehoorgang vrij van een teveel aan haar.


Bijzonderheden
sluit venster