rasinformatie van de Jack Russell Terrier gladhaar


sluit venster

Jack Russell Terrier gladhaar

Geschiedenis

Bij de Jack Russell onderscheiden we twee varianten: de Jack Russell TerriŽr (kortbenig) en de Parson Russell TerriŽr (hoogbenig). Hun naam verwijst naar een beroemde fokker van FoxterriŽrachtige Terriers, dominee Jack Russell. Maar de Jack Russell zoals de meeste mensen hem kennen, is echt kortbenig. Hij is van nature een echte felle TerriŽr, die graag op het erf rondscharrelt en ongedierte verdelgt als hij de kans krijgt. Al eeuwenlang leven er in Groot-BrittanniŽ kortbenige TerriŽrs. Het zijn felle jachthondjes, maar ook als gezelschapshondje zijn ze zeer geschikt. Ze zijn geestig, intelligent, houden van bezigheden buitenshuis en passen zich gemakkelijk aan, zolang ze maar veel aandacht en beweging krijgen. Hun hoogbenige evenbeeld is jachtterriŽr voor de vossenjacht. Hij volgt de meute zelfstandig en verjaagt zo nodig de vos uit zijn hol. In de kynologie heeft hij de rasnaam 'Parson Russell TerriŽr' gekregen. De precieze ingrediŽnten van het dier zijn onbekend, maar de meeste bronnen verwijzen toch naar de Bull TerriŽr en de Pocket Beagle, naast alle andere TerriŽrs. Het type van nu is veel dunner en geraffineerder dan het oudere type. Het oudere type was meer gezet en stoppelig, en leek veel op een uit balans getrokken Bull TerriŽr. Vanaf 1996 werden kruisingen tussen de Parson Russell en de kortbenige Jack Russell verboden. Pas in 1999 werd dit ras (de kortbenige Jack Russell) door de internationale rashondenfederatie FCI officieel erkend.


Sociale aanleg

Als je de hond al op jonge leeftijd socialiseert, zal de omgang met soortgenoten en andere huisdieren op geen enkel probleem stuiten. De Jack Russell TerriŽr is van nature een zeer moedige en zelfstandige jachthond, die de huiskat zal accepteren, maar andere katten achterna zal jagen. Met kinderen gaan ze in de regel zeer goed om; ze kunnen wel tegen een stootje.


Karakter

Pienter, vindingrijk, waaks, blaft snel.


Opvoeding

Dit gezonde ras is niet moeilijk op te voeden voor een baas die liefdevol en zeer consequent is en sterk in zijn schoenen staat. De Jack Russell TerriŽr loopt over van zelfvertrouwen en als jij en je gezin alles goed vinden, zal hij zijn eigen gang gaan.


Beweging

Honden van dit ras hebben enorm veel energie en werken graag. Het is dan ook niet vreemd dat dit ras geen genoegen neemt met driemaal daags een blokje om. Deze honden willen rennen en spelen, en ze graven graag. Het zijn tevens uitstekende bestrijders van ongedierte, waardoor ze zeer geschikt zijn voor een leven op een boerderij.


Trainingen/hondensporten

In sporten als fly-ball en behendigheid slaan ze beslist geen gek figuur.


Beharing

Gladhaar.


Verzorging

De Jack Russell TerriŽr heeft weinig vachtverzorging nodig. Zo nu en dan borstelen is voldoende om de vacht in goede conditie te houden.


Bijzonderheden
sluit venster