rasinformatie van de Japanse Spits


sluit venster

Japanse Spits

Geschiedenis

De Japanse Spits (of Japanse Keeshond) heeft als originele benaming de Nihon Supittsu en behoort tot de rashondengroep van de Aziatische Keeshonden en soortgelijken. Deze Japanse Spits is een aparte rashond en mag niet verward worden met bijvoorbeeld de Amerikaanse Eskimohond. Hij komt uit een ander land en stamt af van andere honden. De Amerikaanse Eskimohond stamt waarschijnlijk af van de Duitse Spits, maar de Japanse Spits stamt waarschijnlijk af van de Siberische Samojeed. Deze Samojeden werden uitsluitend gefokt voor hun kleine afmetingen, en het eindresultaat was de Japanse Spits. De ontwikkeling van het ras ging tot diep in de 19de eeuw door. Vandaag de dag wordt het ras overal ter wereld verkocht, maar het heeft nog steeds geen vaste voet in den hondenwereld. De Japanse Spits heeft nochtans het klassieke noordelijke uiterlijk dat vele liefhebbers aanspreekt.


Sociale aanleg

Over het algemeen gaat deze hond erg goed met kinderen om. Ten opzichte van vreemden stellen de meeste zich wat gereserveerder op. Het gezelschap van soortgenoten en andere huisdieren levert normaal gesproken ook geen enkel probleem op.


Karakter

Intelligent, vrolijk, moedig.


Opvoeding

De Japanse Spits is niet moeilijk op te voeden. Belangrijk is dat de toekomstige eigenaar altijd consequent blijft tegen zijn hond.


Beweging

Wil je de hond geestelijk en lichamelijk in goede conditie houden, dan ga je driemaal daags met hem wandelen en laat je hem daarnaast regelmatig onaangelijnd rennen en spelen.


Trainingen/hondensporten

Japanse Spitsen leren vrij snel en beleven veel plezier aan sporten als behendigheid en fly-ball.


Beharing

Overvloedige, lange beharing op het lichaam, kort op het hoofd en de benen, dichte zachte ondervacht.


Verzorging

Kam en borstel de Japanse Spits niet te veel, anders loop je het risico dat je de ondervacht beschadigt. In de ruiperiode kan je het beste een grove kam met een dubbele rij metalen tanden gebruiken om de losse haren uit de ondervacht te verwijderen.


Bijzonderheden
sluit venster