rasinformatie van de Karelische Berenhond


sluit venster

Karelische Berenhond

Geschiedenis

Deze jachthond behoort tot Arctische Jachthonden en komt oorspronkelijk uit het grensgebied tussen Rusland en Finland, het vroegere Karelia. De andere benamingen voor deze hond zijn 'Karelsk Bjornhund', 'Karjalankarhukoira' en 'Karelischer Barenhund'. Hij is gespecialiseerd in de jacht op grofwild, waaronder de eland, het wilde zwijn, de lynx en vanzelfsprekend de beer. Zijn doorzettings- en uithoudingsvermogen zijn geweldig. Hij jaagt niet alleen op de beer, maar beschermt ook de jager tegen een eventuele aanval. Daarom is hij ook vaak van de partij tijdens expedities in noordelijke streken. In en om het huis laat de Karelische Berenhond zich van zijn beste kant zien. Hij is vriendelijk, levendig en makkelijk te trainen. Hij moet wel goed gesocialiseerd worden, ook in de omgang met andere honden. Het is een echt sportieve hond voor mensen die vaak en graag op pad gaan.


Sociale aanleg

ten opzichte van soortgenoten vertoont de Karelische Berenhond erg dominant gedrag en hij zal een gevecht dan ook niet uit de weg gaan. Tegenover mensen daarentegen zijn ze vaak zacht en aanhankelijk, waardoor ze als waakhond niet erg geschikt zijn. Gewenste of ongewenste bezoekers worden nog wel aangekondigd, maar daar blijft het dan bij. Goede bekenden van de familie worden enthousiast begroet, terwijl ze tegenover vreemden wat gereserveerder zijn, soms zelfs afwijzend. Karelische Berenhonden kunnen best samen met andere huisdieren opgevoed worden, mits dit goed begeleid wordt.


Karakter

Vechtlustig, onverdraagzaam, temperamentvol, dapper, volhardend.


Opvoeding

Deze hond heeft een baas nodig die van nature overwicht uitstraalt. Hij moet zeer consequent en met vaste hand opgevoed worden, maar wel liefdevol. De honden zijn beslist niet geschikt voor mensen zonder ervaring.


Beweging

Dit ras kan in een buitenkennel gehouden worden, maar past zich ook in huis goed aan. Houd er rekening mee dat de Karelische Berenhonden minimaal een uur per dag hun poten moeten kunnen strekken. Als je de hond goed onder controle hebt (en kunt houden), kan je ze ook prima naast de fiets laten lopen. Krijgt de hond te weinig beweging of begint hij zich te vervelen, dan loop je het risico dat hij dat op je meubilair afreageert. Zorg ervoor dat je tuin goed omheind is, want KareliŽrs hebben soms de neiging zelfstandig 'op jacht' te gaan.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Recht en stijf bovenhaar, zacht en dicht onderhaar.


Verzorging

De vacht van deze hond heeft weinig verzorging nodig. In de ruiperioden kan je met een speciale stalen kam het losse onderhaar gemakkelijk uit de vacht verwijderen.


Bijzonderheden

Zoals voor bijna alle poolhonden geldt, verspreiden ook Karelische Berenhonden geen typische 'hondengeur' en zijn ze met relatief weiig voeding al in goede conditie te houden.


sluit venster