rasinformatie van de Kerry Blue Terrier


sluit venster

Kerry Blue Terrier

Geschiedenis

De Kerry Blue Terriėr (of Irish Blue Terriėr) komt uit het Zuiden en het Westen van Ierland en wordt als de Nationale Terriėr van Ierland beschouwd. Misschien stamt hij af van een hond die in 1588 schipbreuk leed met de Spaanse Armada. Andere bronnen beweren dat hij ontstaan is door de vermenging van een Terriėr, een Windhond, een Setter en een Schapenhond. Recentere inkruisingen van de Dandie Dinmont Terriėr en de Bedlington Terriėr zijn een mogelijke verklaring voor zijn opvallende uiterlijk. De rasnaam is afgeleid van de bergachtige streek County Kerry. In 1913 werd het ras voor het eerst tentoongesteld als ' Blauwe Terriėr '. Deze intelligente honden hebben allerlei werk gedaan, als jacht-, herders- en politiehond. Hij speelde altijd een belangrijke rol in het Zuid-Ierse leven; hij bewaakte de kinderen, het vee, de huizen en hij roeide de ratten in het water en op het land uit. Kerry Blues zijn actief, hebben veel beweging nodig en passen zich overal aan. Het zijn fijne gezelschapshonden met een aanhankelijke, moedige aard.


Sociale aanleg

Deze Terriėr is lief voor kinderen en is erg gesteld op zijn baas en diens gezin. Probeer de honden al op jonge leeftijd vertrouwd te maken met katten en andere huisdieren, zodat ze deze dieren later niet achterna zullen zitten. Sommige exemplaren stellen het gezelschap van andere honden erg op prijs, terwijl anderen het liefst als enige hond door het leven gaan. Een en ander hangt niet alleen af van de socialisatie, maar ook van de hond in kwestie.


Karakter

Aanhankelijk, vechtlustig, geschikt voor africhting.


Opvoeding

Omdat de hond actief, zelfverzekerd en koppig is, heeft hij een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat. De Kerry Blue Terriėr is dus geen hond voor beginners. Op straat wilt hij nog wel eens uitvallen naar andere honden en dit mag je uiteraard niet tolereren, ook al is het een karaktertrekje dat dit ras eigen is.


Beweging

Een sportieve hond die zijn baas graag vergezelt op lange wandelingen. Wanneer je eens een weekje niet zo veel tijd hebt, past de Kerry Blue Terriėr zich zonder morren aan je aan.


Trainingen/hondensporten

De Kerry Blue Terriėr heeft zeer zeker aanleg voor sporten als fly-ball en behendigheid. Maar als je met deze hond wilt gaan sporten, is het belangrijkste dat de hond het zelf als een uitdaging ervaart. Zijn de lessen en oefeningen te eentonig naar zijn zin, dan komt zijn koppige karakter naar boven.


Beharing

Zacht en zijdeachtig, overvloedig en gegolfd.


Verzorging

De Kerry Blue moet met schaar en tondeuse in model getrimd worden. Daarnaast heeft de hond zo nu en dan een borstel- en kambeurt nodig. Exemplaren die aan shows en tentoonstellingen deelnemen, hebben wat meer vachtverzorging nodig. Een groot voordeel van de Kerry Blue Terriėr is dat hij niet vrhaart.


Bijzonderheden

Kerry Blue Terriėrs zijn een bijzondere verschijning. Hun vacht dient er te allen tijde onberispelijk uit te zien. Als je geen allemansvriend en ook geen alledaagse verschijning zoekt, sterk in je schoenen staat (consequent kan zijn) en een eigenzinnig karakter in een hond wel kunt warderen, is de Kerry Blue Terriėr voor jouw een goede keuze.


Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster