rasinformatie van de King Charles Spaniel


sluit venster

King Charles Spaniel

Geschiedenis

De King Charles Spaniel (of English Toy Spaniel) behoort tot de rassengroep van de Gezelschapshonden, maar ooit waren deze honden (die klein gefokt zijn) jachthonden. Vóór de 20ste eeuw konden er verschillende maten en typen Spaniels in één nest voorkomen. In hetzelfde nest konden in theorie een Cocker Spaniel, een Springer Spaniel en een 'schootversie' voorkomen. Rassen zoals we ze heden ten dage onderscheiden, bestonden toen nog niet. Deze 'schootversies' waren niet de kleine Spaniels van tegenwoordig. Ze waren eerder de kleinere variatie (dwergen) van de grotere jachthonden. De mens, die altijd op zoek is naar gezelschap, zou deze dwergen eens onder zijn hoede nemen. De vraag naar de kleinere honden groeide en de fokkers realiseerden zich plots de waarde van deze 'bastaarden'. Zij begonnen met kleine honden te fokken. Door kruising met Oostaziatische Dwerghonden kregen zij een relatief groot hoofd en een korte neus. Naast de twee reeds bestaande kleurvarianten (black and tan, gefokt door de hertog van Norfolk en rood met wit, de Blenheimspaniel) ontstonden nog twee nieuwe kleuren: de Rubyspaniel (éénkleurig rood) en de Prins Charles Spaniel (tricolor). Uiteindelijk werd het ras in 1923 vastgelegd. In het begin gebruikte men de benamingen voor de kleurvarianten, maar nu vallen zij onder de gemeenschappelijke naam 'King Charles Spaniel'. Naast de King Charles Spaniel bestaat ook de Cavalier King Charles Spaniel. Het onderscheid tussen deze twee apart erkende rassen door de FCI zit hem in de grootte van de hond en de vorm van het hoofd.


Sociale aanleg

Tot dit ras behoren bijna uitsluitend zeer sociale hondjes die over het algemeen zeer goed kunnen opschieten met soortgenoten en andere huisdieren. Kinderen die de hond rustig benaderen, zullen ook geen problemen ondervinden.


Karakter

Aanhankelijk, waaks, oplettend.


Opvoeding

De opvoeding van deze honden verloopt vrijwel probleemloos omdat de King Charles intelligent genoeg is om snel door te hebben wat er van hem verlangd wordt.


Beweging

King Charles Spaniels passen zich qua beweging aan aan het gezin waar ze deel van uitmaken.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Lang, zijdeachtig, recht, lichte golf mag, overvloedige bevedering.


Verzorging

Verzorg de gezichtsplooien zo nu en dan met een daarvoor bestemde lotion en natuurlijk moet je twee keer per week de vacht goed borstelen, vooral het haar op de borst, achter de oren en tussen de posten verdient wat ectra aandacht. Verwijder uit de gehoorgang alle losse haren en eventueel vuil.


Bijzonderheden
sluit venster