rasinformatie van de Kleine Keeshond


sluit venster

Kleine Keeshond

Geschiedenis

De Duitse Keeshonden stammen af van de Turfhond uit het Stenen Tijdperk, ze zijn de oudste honderassen van Midden-Europa. Van hen stammen ook veel andere rassen af en zelf zijn ze soms ook een ingredient in andere rassen. De variatie in grootte maakt dat ze voor veel verschillende doelen te gebruiken zijn. De Grote Keeshond wordt vaak gezien als het Nederlandse nationale ras, maar werd toch door de FCI als Duits ras erkend. De Spitz kwam reeds eeuwenlang voor in Duitsland. In Wurttemberg werden vooral de zwarte, in Westfalen vooral de wolfsgrauwe gefokt. Waarschijnlijk zijn de eerste Kezen naar Nederland gekomen als bewakers van Rijnschepen. Vanuit Nederland kwamen de Kezen in Engeland en de Engelse rasnaam is hetzelfde als de Nederlandse. De rasnaam is afkomstig van de hond "Kees", de hond van de patriot Cornelis de Gijzelaar en symbool van de patriotten ("Kezen"), zoals de Mopshond het symbool was van de Oranjes. Het zijn uitmuntende waakhonden, die zonder hun baas niet gauw van het erf af zullen lopen.


Sociale aanleg

Soms worden Kleine Keesjes wat nerveus van al te drukke kinderen. De omgang met soortgenoten en andere huisdieren verloopt in het algemeen probleemloos. Sommige Keesjes denken dat ze grote honden zijn en schromen niet een andere (grote) hond aan te vallen. Bescherm deze 'dappere' hond tegen zichzelf.


Karakter

Levendig, speels, waakzaam.


Opvoeding

Leer de hond al vroeg dat hij een paar keer mag blaffen als er iets aan de hand is (deurbel, visite), maar dat hij daarna weer stil moet zijn. Wees hier erg consequent in! Kleine Keesjes zijn over het algemeen gemakkelijk op te voeden omdat ze intelligent zijn en snel leren.


Beweging

Kleine Keesjes zijn tevreden met korte wandelingen en spelen graag in de tuin, maar ze kunnen je ook kilometers vergezellen zonder moe te worden.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Lang, recht, hard, uitstaand; wollig zacht onderhaar; op hoofd, voorkant benen en op voeten, kort en zacht. Veel bevedering.


Verzorging

Eens in de twee weken moet je de vacht uitkammen met een zeer grove kam, daarna borstel je de vacht lichtjes. Werk je met een (te) fijne kam of kam je de hond te vaak, dan loop je het risico dat je de ondervacht beschadigt.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 15 jaar.

sluit venster