rasinformatie van de Komondor


sluit venster

Komondor

Geschiedenis

De Komondor of Hongaarse Herdershond wordt al langer dan duizend jaar beschermd door een vervilte, verwarde vacht. Roofdieren worden meestal afgeschrikt door de grootte van de hond. Bovendien wordt hij beschermd door de dichte vacht op kwetsbare lichaamsdelen. Er wordt aangenomen dat hij in de 9de eeuw meekwam met de Magyaren, toen die zich in Hongarije vestigden. Het ras werd eeuwenlang op de Hongaarse poesta's gefokt voor de bewaking van kudden. Vooral zelfstandig werkt dit ras uitstekend. Veelal werden taken ook uitgevoerd in de nacht wanneer de herder sliep en beschermde de Komondor de kudden tegen dieven en roofdieren. De Komondor is in de eerste plaats gefokt als beschermer en zal dit ook in de praktijk brengen. Het dier zal alles beschermen dat aan hem is toevertrouwd. Pas in de jaren twintig en dertig kregen Hongaarse hondenliefhebbers belangstelling voor dit oude ras. Ze zijn trouw en kalm, maar als ze geprovoceerd worden, staan ze hun mannetje. Ondanks de ouderdom van het ras, is het altijd zuiver gebleven. Er werd minimaal uitgekruist en generaties van eigenaars hebben het zorgvuldig bewaard. De Komondor is echter niet voor iedereen geschikt. Het is een trotse en eigenzinnige hond.


Sociale aanleg

De Komondor zal zonder problemen met elk ander huisdier omgaan, op voorwaarde dat deze dieren bij zijn gezin horen. Dit geldt ook voor de kinderen van het gezin, die ze beschermen tegen plagerijen van ander kinderen. Vreemden worden van nature gewantrouwd en ongewenste bezoekers krijgen geen kans om op jouw erf te komen. Regelmatige bezoekers die geen kwaad in de zin hebben, worden als 'eigen' beschouwd en ook als zodanig behandeld.


Karakter

Onbevreesd, eigenzinnig, wantrouwend, geen allemansvriend, zeer aanhankelijk voor huisgenoten.


Opvoeding

De Komondor is een hond die nog vrij dicht bij de natuur staat en vaak naar eigen inzicht instinctief handelt. De opvoeding moet dan iik consequent zijn, maar moet wel gebaseerd zijn op wederzijds respect. De Komondor heeft een ongecompliceerd karakter en wanneer hij jouw huisregels eenmaal begrijpt, zal hij ze niet overtreden. Ondanks zijn eerlijke karakter vraagt dit ras wel om een baas die stevig in zijn schoenen staat.


Beweging

Zowel in een woonwijk als op het platteland kan je dit ras houden, al zal de hond op het platteland toch iets beter tot zijn recht komen. Wanneer de Komondor buiten wordt gehouden, zal hij van nature de grenzen van zijn territorium gaan inspecteren, waarbij hij in zijn eigen bewegingsbehoefte voorziet. Daarnaast kan de Komondor uiterst lui zijn en urenlang achtereen slapen en luieren. Guur en koud weer deren dit ras niet; de honden worden goed beschermd door hun ondoordringbare vacht.


Trainingen/hondensporten

Omdat de Komondor alleen een bevel opvolgt wanneer hij er zelf het nut van inziet, is hij niet erg geschikt voor gehoorzaamheidscursussen en andere aanverwante sporten.


Beharing

Lang en dicht, met fijne wolharen en grovere dekharen; vermogen tot sterke vervilting of vorming van gelijkmatige snoeren wordt vereist.


Verzorging

Komondors worden in de regel niet gekamd of geborsteld omdat het de bedoeling is dat er lange vervilte koorden ontstaan. De koorden ontstaan doordat de zachte ondervacht niet uitvalt, maar vervilt met de hardere, langere dekharen. Om het ontwikkelen van deze koorden te bevorderen, zal de verzorger zo nu en dan de vervilte stukken met de hand moeten 'scheuren'. De wasbeurt van de Komondor laat je bij voorkeur in de zomer plaatsvinden, aangezien het dagen kan duren voor de vacht volledig droog is.


Bijzonderheden
sluit venster