rasinformatie van de Kooikerhondje


sluit venster

Kooikerhondje

Geschiedenis

Het Kooikerhondje is een lichte en elegante Nederlander. Hij behoort tot de rassengroep van Opjagende Honden. Hoewel men aanneemt dat hij al jaren een alledaagse partner van de Nederlandse eendenjagers is, is het Kooikerhondje zoals wij hem de dag van vandaag kennen, een relatief nieuwe aanwinst van de Jachthondengroep. In 1942 zocht barones v. Hardenbroek uit Ammerstool exemplaren om het Kooikerhondje, dat prins Willem van Oranje had gered en door de 17de eeuwse schilders werd afgebeeld, nieuw leven in te blazen. De barones had succes en schiep binnen een jaar het moderne Kooikerhondje. De jachtstijl van deze hond is uniek. Hij fungeert als een lokmiddel. Hij lokt door middel van zijn met franjes versierde witte staart de wilde eenden in de val. Op bevel laat het dier zich even zien midden in de kooi en moet zich vervolgens weer terugtrekken achter de rietmatten. Aangezien eenden van nature heel nieuwsgierig zijn, komen deze te voorschijn en zwemmen in zijn richting. De jagers, die bewonderenswaardig begaan zijn met de natuurreservaten, vangen de vogels en ringen de jongen of de bedreigde exemplaren. Het Kooikerhondje is getooid in een prachtige Spaniel-achtige vacht in de kleuren rood-wit. Deze bijna kwadratisch ogende hond heeft een lichaam dat iets langer is dan zijn hoogte.


Sociale aanleg

De omgang met andere honden en katten is goed, mits de hond al op jonge leeftijd met deze dieren vertrouwd is geraakt. Het Kooikerhondje is geen allemansvriend en stelt zich dan ook ten opzichte van vreemden terughoudend op. Bekenden van de familie worden daarentegen enthousiast begroet.


Karakter

Vrolijk, goedaardig, attent.


Opvoeding

Zoals bij alle honden behoort ook de opvoeding van het Kooikerhondje in eerste instantie consequent te zijn. Kooikers zijn intelligent en leergierig - eigenschappen die resulteren in een gemakkelijk lerende hond. Het ras is gevoelig voor de intonaties van jouw stem en heeft beslist geen harde aanpak nodig. Toch moet de toekomstige baas van het Kooikerhondje wel wat doortastend zijn, want een al te toegeeflijke baas haalt de dominante trekjes in dit ras naar boven.


Beweging

Rennen en ravotten vindt dit hondje heerlijk. Veroordeel hem dus niet tot driemaal daags een blokje om. Kooikers zwemmen en apporteren ook graag.


Trainingen/hondensporten

Op gehoorzaamheids- en behendigheidswedstrijden scoort de Kooiker goed, en dat geldt ook voor fly-ball.


Beharing

Middelmatig lang, licht golvend, niet te fijn; goede ondervacht. Kort op hoofd, voorkant benen en onder de sprong.


Verzorging

Het Kooikerhondje heeft weinig vachtverzorging nodig. Borstel de vacht regelmatig en houd de oren schoon. Mocht het nodig zijn, dan knip je het haar dat tussen de voetzolen uitgroeit weg.


Bijzonderheden
sluit venster