rasinformatie van de Kuvasz


sluit venster

Kuvasz

Geschiedenis

De Romeinen kenden al grote witte Berghonden. Ooit was Hongarije een deel van hun rijk. Maar in latere eeuwen vestigden de Magyaren zich hier en nog later de Kumannen ( 12de - 13de eeuw ). Beide waren nomadische herdersvolken, en zij brachten vee en herdershonden mee. De oorsprong van de Kuvasz is eigenlijk onbekend, maar men veronderstelt dat hij ontstond uit kruisingen van Tibetaanse, Turkse, Hongaarse en waarschijnlijk nog andere honden, met de bedoeling een definitieve kuddebewaker te produceren. Hij werkte eeuwenlang op de Hongaarse hoogvlakte, waar ook de Komondor de kudden bewaakte en de Puli en de Pumi die kudden hoedden en dreven. Het ras heette vroeger Kawasz, hetgeen in het Turks "gewapende bewaker" betekent en in de Mongoolse talen "boogschutter". Hij stond bekend als waakhond voor de rijken; alleen hooggeplaatste heren mochten dit ras houden. Deze grote stoere hond heeft nog veel van zijn oorspronkelijke gedrag. 's Nachts is hij alert en houdt alles scherp in de gaten. Omdat hij zo sterk en onafhankelijk is, moet hij goed worden gesocialiseerd. Het is een energieke hond voor mensen met voldoende ruimte.


Sociale aanleg

De Kuvasz kan vrij dominant zijn ten opzichte van soortgenoten, maar als je hem al jong socialiseert met andere huisdieren, zal de omgang met deze dieren normaal gesproken geen problemen geven. Zijn hoge pijndrempel en stabiele karakter maken van hem een tolerante hond ten opzichte van kinderen, maar vanwege zijn zelfstandige initiatieven en zijn grootte doe je er beter aan de hond noet aan de zorg van een kind toe te vertrouwen. Het is belangrijk te weten dat de Kuvasz mensen en dieren die tot zijn gezin horen beschermt, wat inhoudt dat hij de kinderen ook beschermt wanneer het spelen met vriendjes wat ruw wordt.


Karakter

Waakzaam, moedig, rustig, goede beschermer, lief voor kinderen.


Opvoeding

Deze hond heeft een 4evenwichtige en consequente opvoeding nodig. De Kuvasz is geen hond voor beginners; de eventueel toekomstige eigenaar moet stevig in de schoenen staan. Dit betekend echter niet dat je deze hond met harde hand moet opvoeden. In een harmonieuze omgeving die hem ook ruite laat voor eigen initiatief, leert deze hond het beste.


Beweging

Omdat de Kuvasz meerdere malen per dag de grenzen van zijn territorium inspecteert, oudt hij zichzelf in goede conditie. Heb je een wat kleiner huis, dan zal je er wat vaker met de hond op uit moeten trekken omdat de Kuvasz zowel lichamelijk als geestelijk ruimte nodig heeft.


Trainingen/hondensporten
Beharing

4 - 12 cm lang, met harde en golvende dekharen en korte, fijne, wollige ondervacht. Het hoofd en de voorkant van de benen zijn kort behaard.


Verzorging

De Kuvasz heeft een zeer dichte vacht die hem tegen alle weersomstandigheden beschermt. Wanneer deze vacht uitvalt, verliest de hond een grote hoeveelheid haar. Het is daarom aan te raden de Kuvasz zeer regelmatig grondig te borstelen, met name in de ruiperiode.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 10 jaar.

sluit venster