Alles over de labrador retriever

VAN AANSCHAF, KOSTEN, KARAKTER, OPVOEDING EN OVERIGE TIPS

Jij bent op deze labrador pagina terecht gekomen, omdat jij een labrador puppy wilt aanschaffen.

Of misschien weet je al zeker dat je een labrador krijgt en ben je hier om je optimaal voor te bereiden.

Wat jouw reden ook is; je zit hier precies goed!

Op deze pagina vind je algemene informatie over de labrador hond, maar ook waar je rekening mee moet houden wanneer je een labrador puppy wilt aanschaffen.

Vragen zoals wel of geen hondenverzekering afsluiten, welke hondenspullen je allemaal in huis moet halen voor je labrador. Tips over de opvoeding van je labrador pup, hoe je ervoor zorgt dat hij zindelijk wordt, socialisatie en nog veel en veel meer.


Hoofdstuk 1

Algemene informatie labrador


Geschiedenis labrador
 

Geschiedenis labrador

De labrador, of eigenlijk labrador retriever, is een graag geziene hond bij Nederlandse gezinnen. Labradors zijn sociale en zachtaardige honden die goed met kinderen om kunnen gaan, wat hun reputatie als familiehond verklaart. Toch is de band tussen de mens en de labrador retriever begonnen vanuit een rol als jachthond en daarvoor zelfs als hulphond voor vissers. Net als de golden retriever heeft de labrador zijn tweede naam aan deze oorsprong te danken. Het Engelse ‘retrieve’ betekent ‘ophalen’ en labrador retrievers waren speciaal bedoeld voor de eendenjacht. Ze werden door vissers ook ingezet om vissen uit hun netten te halen – echte waterdieren dus. Als je goed kijkt, zie je daarom nog steeds kleine zwemvliesjes tussen de tenen van een labrador. Samenwerken met hun baasjes is iets dat deze honden erg graag doen. Dat verklaart de naam ‘labrador’, omdat dit Portugees is voor ‘werker’. Eigenlijk is de labrador aan het einde van de 18e eeuw vanuit St. John’s, Newfoundland geïmporteerd naar Engeland, waar het ras eerst St. John’s hond werd genoemd.

Van slimme jachthond naar energieke gezinshond

Tegenwoordig is de labrador retriever een geliefde gezelschapshond voor gezinnen. Omgekeerd houden labradors ook van gezelschap. Deze honden worden ook vandaag nog gebruikt voor de jacht, waar ze uitstekend tot hun recht komen. Door de actieve aard van het beestje is het met name voor gezinslabradors die veel binnen zijn belangrijk om genoeg beweging te krijgen. Dat maakt de labrador retriever een prima kameraad om flinke wandelingen door het bos of langs het strand te maken. Is een labrador lekker buiten geweest om de energie kwijt te raken, dan is een labrador bij thuiskomst meestal ook weer de vriendelijke en rustige hond waar zo veel baasjes gek op zijn.

 
Hoofdstuk 2

Uiterlijke kenmerken labrador


Uiterlijke kenmerken labrador
 

Kleur en vacht labrador

Hoewel de labrador retriever van oorsprong als zwarte hond in Europa is geïntroduceerd, komen we ze tegenwoordig ook tegen in goudgele en chocoladebruine kleuren. Labradors zijn stevig gebouwde honden met een groot uithoudingsvermogen. Een reu bereikt een gemiddelde schofthoogte van 55 tot 57 cm, terwijl teefjes iets kleiner blijven met gemiddeld 54 tot 56 cm. Het gewicht van een gezonde, volgroeide labrador ligt tussen de 25 en 35 kilo. De lendenen zijn kort maar krachtig, met een brede, diepe borst en ribbenkast. Deze lopen over in lange, schuin liggende schouder en een krachtige hals. De schedel van een labrador is breed, met sterke kaken, vriendelijke bruine ogen en vrij kleine oren die tegen het achterste deel van de kop aanliggen. Een labrador retriever heeft een relatief korte, maar dicht opeengepakte vacht zonder slag. De vacht voelt eerder stevig dan donzig aan. Een waterdichte ondervacht maakt de labrador nog beter geschikt om zich in het water te redden. Opvallend aan de bouw van de labrador is de korte en dikke ‘otterstaart’, die zo wordt genoemd omdat de korte, dikke vacht er een typerende ronde vorm aan geeft.

 
Hoofdstuk 3

Karakter labrador


Karaktereigenschappen van een labrador puppy
 

Intelligent en zacht

Bij hondenrassen die vroeger vooral als jachthond werden gebruikt zien we vaak een bovengemiddelde intelligentie. Dat geldt zeker ook voor de labrador retriever. Een scherpe geest pikt sneller signalen op, waardoor het trainen van labradors gemakkelijk is vergeleken met andere honden. Het ras staat ook bekend om zijn zachtaardige karakter. Labradors zijn meestal vriendelijke honden, ook ten opzichte van kinderen, maar wel op voorwaarde dat ze aan kinderen kunnen wennen tijdens hun opvoeding.

Labradors: actief en sociaal

Labradors zijn actieve honden die ervan houden om lekker in de buitenlucht bezig te zijn. Dat doen ze het liefste samen met mensen. Labrador retrievers vinden het fijn om hun baasjes blij te maken, wat vaker voorkomt bij jachthonden. Dat betekent dat je veel aandacht kunt besteden aan leuke en actieve spelletjes zoals apporteren. Dit lijkt op de eendenjacht waarvoor de labrador oorspronkelijk werd gefokt. Een labrador zit vol energie en die kan hij niet goed kwijt als je hem de hele dag binnen in huis houdt. Daarom is een labrador een fantastische gezinshond die altijd lief en rustig blijft, op één voorwaarde. Ga samen regelmatig naar buiten om zijn actieve karakter genoeg ruimte te geven. Labradors zijn natuurlijk dieren en dus nooit helemaal voorspelbaar, maar dit ras blinkt uit in vriendelijkheid en zachtaardigheid. Het zijn absoluut geen angstige of agressieve honden, maar ze zijn daardoor ook niet erg geschikt voor een taak als waakhond.

 
Hoofdstuk 4

Verzorging labrador


Verzorging van de labrador
 

Dagelijkse verzorging

Een labrador retriever heeft regelmatig verzorging van zijn baasje nodig. Probeer er een dagelijks terugkerend ritueel van te maken, zodat je de verzorging van je puppy of hond automatisch in je dagritme inbouwt. De belangrijkste aandachtspunten voor de verzorging zijn de ogen, het gebit, de oren, de vacht en de nagels.

Diep in de ogen kijken

Inspecteer de ogen op vuil en ontstekingen: om gezonde ogen hoort het slijmvlies er rustig en roze uit te zien. Als een labrador een dagje ouder wordt kan de huid rond de oogleden gaan hangen, waardoor vuil en bacteriën zich gemakkelijk kunnen ophopen. Even schoon deppen met een watje en lauwwarm water met een klein beetje zout erin is een goede basis. Neem bij roodheid en ontstekingen contact op met een dierenarts.

De oren van een labrador retriever zijn gevoelig voor ontstekingen. Controleer ze daarom dagelijks op overmatig oorsmeer, roodheid en ontstekingen. Stinkende oren zijn vaak een signaal van bacteriële infecties. Vooral labradors met een gevoelige huid zijn vatbaar voor oorontstekingen, dus let hier extra goed op als dit speelt bij jouw hond.

Labrador gebitsverzorging

Inspecteer ook regelmatig het gebit. Trek zachtjes de lippen terug en kijk of er niets tussen de tanden is blijven zitten. Roodheid, zwellingen en een bijzonder slechte adem zijn indicaties van ontstekingen en andere problemen. Poets minstens eenmaal per week de tanden van je labrador, maar gebruik daarvoor geen tandpasta die voor mensen is ontwikkeld. Poetsen hoeft niet tweemaal daags zoals bij mensen, maar doe het wel regelmatig. Speciale tandpasta voor honden is gemakkelijk online of in de dierenspeciaalzaak te vinden.

Nagels knippen

De nagels van een labrador hoeven niet erg vaak te worden geknipt, ook omdat het actieve levensritme van de hond voor natuurlijke slijtage zorgt. Gebruik als de nagels toch te lang worden een speciaal tangetje voor hondennagels. Bij gele labradors kun je gemakkelijk zien waar het levende, roze deel van de nagel begint, maar bij zwarte of bruine labradors is dit lastiger te bepalen. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts, zodat je in het vervolg zeker weet dat je je hond geen pijn doet bij het knippen.

Hondenverzekeringen vergelijken

Het idee van een hondenverzekering kan lijken als een grote uitgave op lange termijn, maar het gaat niet altijd om de financiële winst. Robbin, een lid van ons Puppygroep.nl-team, heeft dit treffend geïllustreerd met zijn golden retriever. Hoewel hij tot nu toe financieel voordeel zou hebben gehad bij zelf sparen, ziet Robbin de ware waarde van de hondenverzekering in de gemoedsrust die het biedt. Je wilt immers altijd zonder twijfel 'JA' kunnen zeggen tegen de noodzakelijke medische zorg voor je hond, zonder je zorgen te maken over hoge kosten.

Bedenk dit: zelfs als je de middelen hebt om een ​​rekening van €6.000 voor de zorg van je hond te betalen, wil je niet de emotionele belasting voelen van het moeten betalen van zo'n hoge rekening. Daar komt de hondenverzekering om de hoek kijken.

Figo Pet en OHRA zijn onze topkeuzes, beide met een rating van 5 sterren. Figo Pet biedt een korting van 5% voor het eerste jaar aan onze Puppygroep.nl-lezers. Bezoek de Figo Pet website via onze speciale link en gebruik de kortingscode PUPPYGROEP. OHRA blijft een sterke keuze, ondanks dat ze nog niet hebben gereageerd op ons verzoek om korting. Bezoek direct hun hondenverzekering pagina via deze link.

Overigens, wist je dat er in Nederland 8 verschillende hondenverzekeringen zijn? Benieuwd naar de verschillen? Wij hebben ze allemaal uitgebreid beoordeeld. Je vindt de vergelijking op onze hondenverzekeringspagina.

 
Hoofdstuk 5

Fysieke en mentale uitdaging labrador


Fysieke en mentale uitdaging van labrador puppies
 

Lichamelijk en geestelijk energiek

Labrador retrievers zijn erg actieve honden die niet alleen barsten van de energie, maar ook nog eens bijzonder slim zijn. Deze eigenschappen maken ze heel geschikt voor hun taken in de jacht en de visserij, maar ze stellen wel speciale eisen aan jou als baasje. Het energieke en intelligente karakter van een labrador betekent dat je het zowel lichamelijk als geestelijk uitdagend voor je hond moet houden, zodat hij zijn energie goed kwijt kan en zich niet gaat vervelen door gebrek aan interessante prikkels.

Sociale dieren die dol zijn op wandelen

Labradors zijn sociaal sterk gericht op hun omgeving. Daardoor zijn ze erg leuke gezelschapsdieren, maar aan de andere kant maakt dit ze ook minder geschikt om vaak alleen thuis te blijven. Vraag jezelf dus eerlijk af of je wel genoeg tijd en aandacht kunt vrijmaken voor de opvoeding van een labrador puppy, maar ook later als de hond volwassen is. Genoeg tijd voor vier keer per dag een half uur uitlaten is een vereiste voor volwassen labradors, maar dat mag niet steeds een kwestie zijn van even naar het einde van de straat lopen. De botten van een puppy zijn nog in ontwikkeling, dus hiermee mag je zeker niet zo vaak en zo lang wandelen als met een volwassen hond.

Gezond opgroeien door spelletjes en puzzels

Een volgroeide labrador heeft regelmatig een flinke wandelingen in de buitenlucht nodig, maar zowel thuis als buiten moet er ook voldoende mentale uitdaging zijn – zeker ook voor puppy's. Leer jezelf daarom aan om veel denkspelletjes en puzzelactiviteiten met je puppy te doen. Labradors zijn dol op apporteren, dus maak daarvan ook een vast onderdeel van jullie wandelingen. Zorg binnen ook voor een uitdaging, bijvoorbeeld met (kauw-)speeltjes of snoepjes waar je hond voor moet werken voor hij erbij kan. Bedenk ook zelf spelletjes of zoek voorbeelden op, want zelf spelen is leuk, maar samen spelen is leuker en nog goed voor de band met je hond ook. Als je labrador niet genoeg interessants te doen heeft gaat hij zich vroeg of laat vervelen. Die verveling gaat uiteindelijk omslaan in probleemgedrag, en als je eenmaal op dat punt bent aanbeland kan het erg moeilijk zijn om zulk gedrag af te leren.

 
Hoofdstuk 6

Opvoeding labrador


Opvoeding labrador
 

Zorgen voor je labrador puppy

Als je eenmaal een labrador puppy in huis hebt gaat er een heleboel veranderen voor jou, je partner en je kinderen als je die hebt. Hoewel bonafide fokkers hun puppy's zeker 8 weken bij hun moeder zullen houden voordat je ermee naar huis mag, is de zorg voor een labrador puppy te vergelijken met die voor een pasgeboren baby. Je zult je levensritme eraan moeten aanpassen aan een puppy die ’s nachts wakker wordt, ongetwijfeld ongelukjes in huis krijgt en vast wel in een paar stoelen en broeken bijt. Het kost nu eenmaal tijd en geduld voordat je labrador puppy zindelijk en goed getraind is. Net als bij kinderen is het advies om geduldig maar consequent te zijn in de opvoeding. Wat je ook doet, ga nooit schreeuwen of – erger nog - fysiek geweld gebruiken, want dat keert zich uiteindelijk altijd tegen je.

Wandelen met je labrador puppy

Bereid je goed voor door de juiste spullen in huis te halen voordat je puppy arriveert. Denk daarbij aan speeltjes, een halsbandje en voerbakjes, maar ook aan nuttige trainingshulpmiddelen zoals een bench. Probeer je goed in te lezen over onderwerpen zoals zindelijkheidstraining en hoe je een goed en gezond wandelritme opbouwt. Als richtlijn kun je deze formule gebruiken: wandel samen steeds vijf minuten voor elke maand die je puppy oud is. Een voorbeeld: als de twee maanden oud is mag een wandeling niet meer dan tien minuten duren. De pup is nog lang niet volgroeid, dus te veel belasting vergroot de kans op gewrichtsproblemen. Maak vaak van deze korte uitlaatrondjes, zeker vier keer verspreid over de dag, en laat je puppy wennen aan alle vreemde dingen van de buitenwereld, zoals fietsers, kinderen, auto’s en andere honden.

Tussen de wandelingen door

Natuurlijk ga je nog veel vaker met je puppy naar buiten voor zindelijkheidstraining, maar dan ga je niet écht wandelen, je geeft de pup dan alleen even de mogelijkheid om te plassen en poepen. Dit doe je misschien wel tien keer per dag. Geef genoeg tijd en plek om veel te slapen, want dat heeft je puppy echt nodig om te groeien. Voor de ontwikkeling van de hersenen zijn leuke denkspelletjes en puzzels heel belangrijk. Dat geldt zeker voor labradors, omdat ze ook als puppy barsten van de energie. Bedenk ook dat labrador retrievers echte kindervrienden kunnen zijn, maar dat ze wel eerst moeten wennen aan het gedrag van jouw kinderen en de kids uit de buurt.

 

Populaire puppy blogs.

Lees mijn meest populaire puppy blogs.
welke hond past bij mij blog
Wil jij een hond, maar weet je niet welk hondenras bij jou past? ... [lees verder]

ik wil een puppy blog
Twijfel je of jullie er klaar voor zijn om een puppy te kopen? Lees dan ... [lees verder]

reu of teef blog
Of je een teef boven een reu verkiest of andersom heeft meestal te maken met een persoonlijke kwestie. Daarentegen ... [lees verder]

welke hondenspullen nodig voor mijn puppy blog?
Ben jij op zoek naar een overzicht van alle hondenspullen die noodzakelijk zijn voor de komst van je puppy? Dan ... [lees verder]

puppy alleen laten blog
Je ontkomt er niet aan. Iedere hond moet vroeg of laat wel een keer alleen zijn. Je moet weg voor het werk, je hebt ... [lees verder]

puppy bijten afleren blog
Het is ontzettend frustrerend als je puppy bijt in alles en iedereen. Je probeert er alles aan te doen om je puppy ... [lees verder]

puppy opvoeden blog
Een puppy opvoeden is gewoonweg kei hard werken. Daarom leek mij het wel handig om ... [lees verder]

puppy eten geven blog
We gaan in dit onderwerp dieper in op het gewenste gedrag van jou en jouw puppy tijdens het etensritueel. Op welke tijdstippen ... [lees verder]

Populaire gratis puppy downloads.

Download hieronder mijn meest populaire gratis puppy eBooks.
Hoofdstuk 7

Ziekten en erfelijke aandoeningen labrador


Ziekten en erfelijke aandoeningen labrador
 

Eczeem en oorontsteking

Labrador retrievers zijn sterke honden, maar het ras kent een aantal risicogebieden als het om de gezondheid gaat. Zo blijkt dat relatief veel labradors last krijgen van huid- en haarproblemen, vaak met een allergische oorzaak. Eczeem en huidirritatie zijn bekende labrador klachten. Als een labrador huidproblemen blijkt te hebben, is het zaak om extra goed op te letten of je hond geen last van zijn oren heeft. Oorontstekingen komen regelmatig voor, vaak in samenhang met huidontstekingen zoals die bij eczeem voorkomen.

Gewrichten

Een andere veel gemelde klacht is heupdysplasie of elleboogdysplasie, een afwijking in de botstructuur van de heupen of ellebogen. Dit is een erfelijke aandoening die de laatste jaren minder vaak voor lijkt te komen, waarschijnlijk vanwege het strengere fokbeleid dat is ingesteld. Hoewel labradors dolgraag naar buiten willen en het liefst lekker energiek bezig zijn, is het zeker bij puppy's zaak om goed op te letten of er geen problemen met deze gewrichten spelen.

Hondenverzekeringen vergelijken

Het idee van een hondenverzekering kan lijken als een grote uitgave op lange termijn, maar het gaat niet altijd om de financiële winst. Robbin, een lid van ons Puppygroep.nl-team, heeft dit treffend geïllustreerd met zijn golden retriever. Hoewel hij tot nu toe financieel voordeel zou hebben gehad bij zelf sparen, ziet Robbin de ware waarde van de hondenverzekering in de gemoedsrust die het biedt. Je wilt immers altijd zonder twijfel 'JA' kunnen zeggen tegen de noodzakelijke medische zorg voor je hond, zonder je zorgen te maken over hoge kosten.

Bedenk dit: zelfs als je de middelen hebt om een ​​rekening van €6.000 voor de zorg van je hond te betalen, wil je niet de emotionele belasting voelen van het moeten betalen van zo'n hoge rekening. Daar komt de hondenverzekering om de hoek kijken.

Figo Pet en OHRA zijn onze topkeuzes, beide met een rating van 5 sterren. Figo Pet biedt een korting van 5% voor het eerste jaar aan onze Puppygroep.nl-lezers. Bezoek de Figo Pet website via onze speciale link en gebruik de kortingscode PUPPYGROEP. OHRA blijft een sterke keuze, ondanks dat ze nog niet hebben gereageerd op ons verzoek om korting. Bezoek direct hun hondenverzekering pagina via deze link.

Overigens, wist je dat er in Nederland 8 verschillende hondenverzekeringen zijn? Benieuwd naar de verschillen? Wij hebben ze allemaal uitgebreid beoordeeld. Je vindt de vergelijking op onze hondenverzekeringspagina.

 
Hoofdstuk 8

Aanschaf en kosten labrador


Aanschaf en kosten labrador
 

Kosten aanschaf en onderhoud labrador

Een labrador puppy kopen is een relatief dure aanschaf. Val niet voor de verleiding om ‘goedkoop’ een puppy van Marktplaats of andere vrij verkoopplatforms te kopen, maar ga altijd naar een professionele fokker die is aangesloten bij het stamboekregister. Onderzoek online ook of andere labradorbezitters tevreden zijn over de fokker van je keuze. Hou rekening met een aanschafprijs van rond de 1.200, - euro en weet dat je er daarmee nog niet bent: er moet nog van alles worden betaald aan materialen zoals een bench, een hondenmand en andere hulpmiddelen, maar ook dierenartskosten en uitgaven voor hondenvoer lopen snel op. Een hondenverzekering is een slimme optie wanneer je niet minimaal €5.000 startkapitaal beschikbaar hebt voor eventuele dierenartskosten. In de regel ben je wel vaak goedkoper uit door een reserve op te bouwen om dierenartskosten en andere nooduitgaven te dekken, maar nogmaals; je hebt een startkapitaal nodig. Zoals je ziet kost een labrador puppy behoorlijk wat tijd, geduld en ook geld, dus denk goed na voordat je aan dit avontuur begint, maar geniet ervan als je besluit om ervoor te gaan!

 
Hoofdstuk 9

Rasverenigingen labrador


Rasverenigingen labrador
 

Voor labrador retrievers zijn er in Nederland twee rasverenigingen: Labrador Kring Nederland (https://www.labradorkring.nl/) en de Nederlandse Labrador Vereniging (https://www.nlv.nu/) . Dit zijn goede startpunten voor het vinden van meer informatie zoals fokreglementen en stamboekgegevens. Je kunt er ook in contact komen met andere eigenaren van labradors om ervaringen uit te wisselen.

 

Populaire gratis puppy downloads.

Download hieronder mijn meest populaire gratis puppy eBooks.