rasinformatie van de Laekense Herder


sluit venster

Laekense Herder

Geschiedenis

Aan het einde van de vorige eeuw begon men in Belgie een aantal varianten van de herdershond op zuiverheid te fokken, hetgeen ertoe leiddedat de Belgische Kennel Club in 1897 vier verschillende rassen goedkeurde, namelijk de langharige Groenendaeler en Tervuerense Herder, de kortharige Mechelaar en de ruwharige Lakense Herder. Zoals blijkt uit ondergenoemde standaard betreft het dus een ras dat in verschillende kleuren en haartypen voorkomt. De Belgische Herdershond is, zoals de naam doet vermoeden, een werkende hond, die goed gebouwd, oplettend en levendig dient te zijn. Het is een uitstekende waakhond.


Sociale aanleg

Deze herdershonden gaan in het algemeen goed om met kinderen. Ten opzichte van andere honden kunnen ze soms wat dominant zijn, en als ze eenmaal goed gesocialiseerd zijn met katten en andere huisdieren, zal ook dit geen problemen geven.


Karakter

Stoer, verstandig, levendig, goede bewaker; geschikt voor africhting.


Opvoeding

De Laekense Herder is voor de baas niet moeilijk op te voeden. Dit ras vraagt om een evenwichtige baas die stevig in zijn schoenen staat.


Beweging

De Laekense Herder heeft redelijk veel behoefte aan beweging. Ze zijn uitstekende waak- en verdedigingshonden. Maar ook wanneer je een deregelijke richting niet ambieert voor jouw hond, zal je er toch regelmatig met hem op uit moeten trekken, om zijn energie in banen te leiden.


Trainingen/hondensporten

De honden zijn in de regel erg intelligent en willen graag iets leren. Houd de training afwisselend. Geschikt voor verdedigingswerk.


Beharing

Ruw, droog en warrelig; 6 cm lang, behalve op het hoofd, waar de beharing iets korter moet zijn.


Verzorging

Deze ruwharige hond moet ongeveer twee keer per jaar getrimd worden, afhankelijk van de kwaliteit van de vacht, waarbij het dode en overtollige haar met de hand uit de vacht geplukt wordt. Laat je nooit verleiden uw Herder te scheren, want dit verpest de vacht voor vele jaren. Naast de plukbeurten moet je de vacht zo nu en dan kammen met een grove kam. Laekense Herders kunnen prima in een buitenkellen gehouden worden, mits ze daarnaast voldoende aandacht en beweging krijgen.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster