rasinformatie van de Landseer ECT


sluit venster

Landseer ECT

Geschiedenis

De zwart-witte Newfoundlander wordt in Groot-BrittanniŽ 'Landseer' genoemd, omdat hij door de bekende hondenschilder Landseer werd vereeuwigd. Deze moet niet worden verward met de Landseer E.C.T. (Europees continentaal type). Zoals zo vaak in `kynologenland', liepen de meningen tussen de landen uiteen. De Engelsen, met in hun voetsporen de Nederlanders, beschouwden de Landseer als een kleurvariŽteit van de Newfoundlander. Deze variŽteiten worden ook onderling gekruist. De F.C.I. erkende in 1960 een Landseer van eigen type. De continentale achtergrond van het Europese type van het vasteland werd vooral door de Duitsers en de Zwitsers benadrukt. Voor een buitenstaander lijken ze sprekend op elkaar. Deze hond heeft net als de Newfoundlander veel beweging en ruimte nodig, maar is tegelijk een toffe gezinshond. Hij houdt er helemaal niet van om opgesloten te zijn. Het is een aanhankelijke, zachte maar moedige en alerte hond.


Sociale aanleg

De Landseer is een fijne gezinshond, die harmonieus samenleeft met andere honden en huisdieren. Kinderen hebben vaak (in positieve zin) hun bijzondere aandacht. Bezoekers die geen kwaad in de zin hebben, zullen vriendelijk bejegend worden.


Karakter

Aanhankelijk, intelligent, goede bewaker.


Opvoeding

Dit ras is in de regel niet moeilijk op te voeden. Leer de honden al op jonge leeftijd dat ze niet aan de lijn mogen trekken, want als ze eenmaal volwassen zijn, zijn ze veel te sterk geworden om ze nog bij te kunnen sturen. De Landseer reageert erg goed op je stem en een rustige en evenwichtige opvoeding.


Beweging

Maak geen al te vermoeide wandelingen met deze hond tot hij volledig is uitgegroeid. Zwemmen doet een Landseer erg graag, en het is een ideale manier van lichaamsbeweging voor dit ras.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Lang, dicht en recht, met zachte onderbeharing, kort op het hoofd en aan de voorkant van de benen. Hals, voorborst, buik, benen en staart moeten wit zijn. Zwarte stippels in het wit zijn minder gewenst.


Verzorging

Borstel en kam de vacht regelmatig, met name op de plaatsen waar zich het gemakkelijkst klitten vormen, zoals tussen de achterpoten en tussen de voorpoten. Houd de gehoorgang schoon en knip het teveel aan beharing tussen de voetzolen weg. De Landseer ECT groeit, net als andere grote rassen, relatief vrij snel en heeft vooral in zijn groeiperiode hoogwaardige voeding nodig. Pas de lichaamsbeweging van de hond in deze fase aan en voorkom overbelasting van het gestel.


Bijzonderheden

De Landseer is goed bestand tegen wat minder goede weersomstandigheden en daarom hoeft hij ook niet altijd binnen bij de warme kachel te liggen.


Gemiddelde leeftijd: 10 jaar.

sluit venster