rasinformatie van de Leeuwhondje


sluit venster

Leeuwhondje

Geschiedenis

Het Leeuwtje of Leeuwhondje (L÷wchen, Little Lion Dog, Petit Chien Lion) is een zeer oud ras. Het stamt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse Zee. Al in de 14de eeuw is dit Bichonnetje bekend . In de kathedraal van Amiens in Frankrijk zijn twee Leeuwhondjes in steen uitgehouwen en in de 16de eeuw werd hij door verschillende schilders (o.a. Goya) afgebeeld. Bekend is dat deze in de 15de eeuw zeer geliefde hondjes aan het Florentijnse hof aan de achterzijde werden geschoren en door de hofdames als "voetwarmertje" onder hun lange rokken gebruikt werden. Nog niet zolang geleden (in de periode van de twee wereldoorlogen) verdween hij bijna, maar Madame Bennert uit Brussel wist er nog verschillende op te sporen en herstelde het ras in ere. In 1960 werd hij zelfs als zeldzaamste ras opgenomen in het Guinness Book of World Records. Het ras is momenteel het populairst in Engeland en in ScandinaviŰ, maar de interesse neemt weer toe door zijn erkenning door de Kennelclubs. Leeuwtjes zijn er in alle kleuren. De vacht verhaart niet. Leeuwtjes zijn intelligent, speels en erg op menselijk gezelschap gesteld. Ook met kinderen kunnen ze goed overweg. Het zijn stoere hondjes, ondanks hun formaat en luxe uiterlijk. Ze hebben een gemiddelde levensverwachting van zo'n veertien jaar.


Sociale aanleg

De omgang met kinderen en andere huisdieren levert geen enkel probleem op.


Karakter

Intelligent, levendig, aanhankelijk.


Opvoeding

Leeuwhondjes zijn in de regel snelle leerlingen en daarom zal de opvoeding zelden of nooit op problemen stuiten.


Beweging

Het ras heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte en past zich in de regel aan jouw situatie aan. Maar wanneer je graag langere stukken wandelt, zal dit hondje je graag vergezellen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Tamelijk lang, gegolfd, wordt vaak geknipt als die van een leeuw.


Verzorging

Kam en borstel het Leeuwhondje regelmatig, zodat er geen klitten kunnen ontstaan. Het Leeuwhondje wordt, ook als het niet naar een tentoonstelling gaat, in model geschoren. Op de achterhand, de staartaanzet en een gedeelte van de voorpootjes wordt de vacht geschoren. De vacht verhaart niet; eventuele dode haren vindt je in de borstel terug.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 14 jaar.

sluit venster