rasinformatie van de Maltezer


sluit venster

Maltezer

Geschiedenis

In de 17de eeuw kocht een rijke liefhebber een Maltezer (of Bichon Maliase) voor een bedrag dat nu ongeveer 10.000 Euro zou zijn geweest. Deze hondjes zijn niet alleen erg aantrekkelijk, ze zijn als ras zeer oud. Het is zelfs de oudste Europese Dwerghond. De naam is een vertaling van de Latijnse naam "Canis Melitaeus" en is afgeleid van het eiland Malta, waar ze drieduizend jaar geleden al voorkwamen. Wellicht waren ze in de Oudheid al populair bij de Egyptenaren, de Grieken en in Rome. Er werden sporen van een dergelijk hondje aangetroffen. In de 18de en de 19de eeuw droegen hondenliefhebbers hun kleine honden vaak in hun mouwen mee. In 1864 werd verwierf het ras in Engeland zijn eigen status. Misschien werd de Maltezer om zijn fraaie vacht n van de eerste showhonden. Het zijn vriendelijke, trouwe huishondjes, die spontaan en speels zijn. Ze worden relatief erg oud en blijven lang gezond. De eigenaar van een Maltezer moet wel beseffen dat de vacht veel en degelijk onderhoud vergt.


Sociale aanleg

De Maltezer is geen ruziezoeker en kan over het algemeen goed opschieten met zowel honden en andere huisdieren als kinderen. Ook als er vistie komt, doen ze niet moeilijk.


Karakter

Intelligent, levendig, aanhankelijk.


Opvoeding

De opvoeding is vrij gemakkelijk omdat de Maltezers graag bij hun gezin zijn en zich vrijwel altijd moeiteloos aanpassen aan de omstandigheden. Ze zijn erg gevoelig voor harde woorden en mogen dan ook nooit met harde hand opgevoed worden.


Beweging

Met een Maltezer hoef je niet per se urenlange wandelingen te maken, maar als je een fervent wandelaar bent, zal dit hondje je met plezier vergezellen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Zeer lang, gemiddeld 22 cm, dicht, zijdeachtig, glinsterend.


Verzorging

De verzorging van de vacht in intensief, want ze moet elke dag goed gekamd en regelmatig gewassen worden. Met een speciaal daarvoor bestemde lotion kan je lelijke traanstrepen voorkomen. Soms groeien er haren in de ooghoeken die de oogbol kunnen irriteren. Voorkom dit door deze haren te verwijderen. Maltezers verharen niet - tijdens een borstelbeurt blijven de dode haren in de borstel achter. De vacht behoort lang te zijn, tot op de grond, met een duidelijke scheiding op de rug. De haren voor de ogen worden meestal samengebonden met een elastiekje. Het is erg moeilijk de vacht van een showhond in goede conditie te houden. Eigenaars van de show-Maltezers olin de vacht en draaien deze in papillotjes om het haar tegen afbreken te beschermen.


Bijzonderheden
sluit venster