rasinformatie van de Manchester Terrier


sluit venster

Manchester Terrier

Geschiedenis

Andere benaming: de 'Black and Tan Terriėr'. Gelet op zijn aparte uiterlijk, is het geen wonder dat deze hond ooit bekend stond als de 'Terriėr van de gentleman'. De oorspronkelijk fokker wilde een Terriėr die zowel ratten kon doden, als op konijnen kon jagen. Dus kruiste hij Whippets met de oude Black and Tan Terriėrs. Het resultaat was een Terriėr met een korte, zwarte vacht en een bijzonder pittig temperament. Inmiddels is de Manchester Terriėr een stuk minder opvliegend. Hij heeft een puntsnuit en oren die naar voren gevouwen zijn, boven de ogen. De populariteit van deze individuele Terriėr, die vroeger de favoriet was van de Britse werkende klasse, nam in Engeland merkwaardig genoeg snel af, vanaf het moment dat de oren van de hond niet meer mochten gecoupeerd worden. Tegenwoordig heeft het ras ook een Toy-variėteit ( dwergvorm ). Beiden zijn heden ten dage niet alleen gezonde, sportieve en ongecompliceerde honden, maar tevens fijne gezelschapshonden. Enkel hebben deze honden soms de neiging om zich aan één persoon te hechten.


Sociale aanleg

Sommige honden kunnen wat dominant zijn ten opzichte van soortgenoten, maar met kinderen gaan ze prima om. Het is raadzaam de honden al vroeg te laten wennen aan katten en andere huisdieren. Manchester Terriėrs zijn uitstekende waakhonden, want ondanks hun grootte schromen ze niet in te grijpen wanneer de nood aan de man is. Daarnaast zijn het uitmuntende ratten- en mollenvangers.


Karakter

Levendig, vriendelijk, soms wat koppig.


Opvoeding

Deze hond doet zijn baas graag een plezier en leert dan ook relatief snel.


Beweging

De Manchester Terriėr heeft redelijk veel beweging nodig. Laat hem, naast de normale dagelijkse wandelingen, regelmatig onaangelijnd rennen en spelen. Manchester Terriėrs kunnen enorm hard rennen en houden dit ook lang vol. Je kan dit ras dan ook uitstekend naast de fiets laten lopen, maar dat moet je wel goed opbouwen.


Trainingen/hondensporten

Dit ras kan uitmunten in sporten als behendigheid en fly-ball, maar ook op gehoorzaamheidstrainingen zal hij geen slecht figuur slaan.


Beharing

Dicht, zeer kort en glanzend.


Verzorging

De Manchester Terriėr heeft relatief weinig vachtverzorging nodig, In de ruiperiode haal je met een rubberen borstel alle dode en losse haren eenvoudig uit de vacht. Met een zeem kan je de vacht vervolgens weer glanzend maken. Houd de gehoorgang schoon en de nagels kort.


Bijzonderheden
sluit venster