rasinformatie van de Mastin Espanol


sluit venster

Mastin Espanol

Geschiedenis

De Mastin Espanol stamt af van de oude vecht- en drijfhonden die sinds mensenheugenis in Europa voorkomen. In het land van herkomst werd hij gebruikt voor de jacht op groter wild, maar vooral als waakhond. Hij is bijzonder moedig en dwingt respect af, maar is desondanks zachtmoedig en anagenaam. Hij komt buiten het land van herkomst tamelijk weinig voor.


Sociale aanleg

Het eigen gezin komt bij de Mastin Espanol altijd op de eerste plaats. Hij neemt zijn taak van waakhond zeer serieus en laat geen mens of dier toe op het terrein waar hij leeft. Deze bewakende taak neemt de hond eigenlijk als vanzelfsprekend op zich; hij heeft hier geen extra prikkels of commando's voor nodig. Als de baas aangeeft dat bezoekers 'gewenst' zijn, zal de hond dit moeiteloos accepteren. De Mastin Espanol is altijd vriendelijk tegen andere dieren, en het maakt niet uit of het nu om katten of groot of klein vee gaat. Ten opzichte van kinderen stelt de Mastin Espanol zich in de regel zeer geduldig op.


Karakter

Moedig.


Opvoeding

Je moet de Mastin Espanol op een evenwichtige, consequente, maar liefdevolle manier opvoeden. Een harde en onrechtvaardige opvoeding zal bij dit ras ongewenste karakteretrekken naar boven halen. De eigenaar van een Mastin Espanol behoort een evenwichtige, rustige persoon te zijn die van nature een zeker overwicht uitstraalt.


Beweging

Op een groot omheind terrein voele deze honden zich prima in hun element. Neem ze zo nu en dan eens mee naar de bossen of de heide zodat ze wat nieuwe indrukken kunnen opdoen. De Mastin Espanol wordt door zijn dikke vacht beschermd tegen weersinvloeden en kan dan ook prima buiten gehouden worden.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Middellang stevig dekhaar met overvloedige onderwol. Het haar over de rug en op de staart is langer dan aan de zijkanten van het lichaam.


Verzorging

Borstel de Mastin regelmatig, voornamelijk in de ruiperioden, en kijk de gehoorgang na op vuil.


Bijzonderheden
sluit venster