rasinformatie van de Mastino Napoletano


sluit venster

Mastino Napoletano

Geschiedenis

De Mastino Napoletano (of Napoletaanse Mastiff) is een sterke en indrukwekkende hond en heeft een lange geschiedenis. De oude Romeinse Molosser is zeker een voorouder van dit ras. Hij is een moderne voortzetting van de eeuwenoude vecht- en oorlogshonden. Zijn voorouders vochten met wilde dieren en christenen in de Romeinse arena's. In ItaliŽ werkte hij bijna onopgemerkt als waakhond, tot hij als ras- en showhond werd herontdekt. Het ras werd van de ondergang gered door belangstelling van een Zwitserse kynoloog Leimgruber. Hij maakte mensen buiten ItaliŽ attent op dit bijzondere ras. Van aard is de mastino rustig en kalm. Hij is heel zelfverzekerd en zeer gereserveerd. Met zijn enorme hoofd vol rimpels en beerachtige manier van voortbewegen trekt hij vaak veel belangstelling. Vanwege zijn enorme kracht en strijdlustige verleden moet hij zeer goed worden gesocialiseerd. Het is een hond voor mensen met ruimte en met veel ervaring.


Sociale aanleg

Reuen kunnen wel eens dominant zijn tegen over andere reuen op straat, maar ten opzichte van kinderen zijn ze over het algemeen altijd lief, mits de kinderen de hond niet plagen. Als de hond op jonge leeftijd positieve ervaringen opdoet met katten en andere huisdieren, hoef je op dit gebied later geen problemen te verwachten.


Karakter

Trouw, aanhankelijk, energiek, rustig, gehoorzaam, goede waakhond.


Opvoeding

Deze grote dogachtige moet op een evenwichtige manier opgevoed worden. Wees zeer consequent en kom niet terug op een eerder gegeven als de hond dit bevel niet opvolgt. Mastino's zijn niet echt honden voor beginners, maar dat ze moeilijk zijn in de omgang is ook weer wat overdreven. Een rustige baas met een natuurlijk overwicht brengt het beste van de Mastino naar boven. Het ligt in de aanr van de Mastino jou en jouw bezittinen te beschermen - hij heeft hier geen extra prikkels of commando's voor nodig.


Beweging

Laat de jonge Mastino niet te veel rennen en spelen. Doseer zijn beweging, hij mag zich onder geen beding te veel vermoeien. Vermijn in de opgroeifase ruwe spelletjes en zorg er alleen maar voor dat hij al zijn energie kan gebruiken om goede botten en spieren op te bouwen. Eenmaal volwassen heeft de Mastino een gemiddelde behoefte aan beweging.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort en hard.


Verzorging

In de ruiperiode kan je het beste met een rubberen borstel de dode en losse haren verwijderen. Mastino's hebben graag een rochtvrije en droge slaapplaats, maar deze moet vooral ook zacht zijn om ligplekken te voorkomen.


Bijzonderheden

De Mastino is de ongeŽvenaarde bewaker van huis en erf. Hij is erg zelfverzekerd en dominant en t.o.v. vreemden en vreemde dingen is hij zeer gereserveerd. Hij is erg bedachtzaam en het waken doet hij op een defensieve manier; agressiviteit ontbreekt totaal bij een Mastino. Hij bepaalt volledig zelf wanneer hij tot actie over gaat. Vanwege deze eigenschappen is hij dikwijls misbruikt. De zelfzekerheid en de dominantie in combinatie met zijn enorme kracht en bijtvermogen maken hem in verkeerde handen tot een levensgevaarlijk wapen.
De Mastino is eigenlijk niet geschikt als huishond. Het is een erf en/of terreinhond. Hij moet kunnen zien en kunnen controleren wat er gebeurt en als hij tussen vier muren zit raakt hij gefrustreerd. Het is niet verstandig een Mastino te nemen als U kleine kinderen heeft en/of krijgt. Hij heeft veel moeite met de beweeglijkheid van een kind en een vreemd kind blijft altijd een vreemde.
Een Mastino accepteert alles wat er op het terrein en in huis aanwezig is dus ook andere dieren. Hij accepteert geen dominant dier. Na de baas wil hij alleen volledig meester zijn over gezin huis en erf.
Men moet een Mastino zeer konsekwent opvoeden en nooit mag men een conflict aangaan met hem. Een mastino is een heel speciale hond maar niet voor iedereen. Hij behoeft een zeer ervaren en zelfzekere baas.
Als men een Mastino aan wil schaffen moet men beslist niet over een nacht ijs gaan.


sluit venster