rasinformatie van de Mechelse Herder


sluit venster

Mechelse Herder

Geschiedenis

Er zijn vier variŽteiten bij de Belgische Herdershond : de Mechelse, de Tervuerense, de Laekense en de Groenendaeler. De verschillen liggen in de vachtlengte, de vachtstructuur en de vachtkleur. De lichaamsbouw van de verschillende 'Belgen' is identiek. Ook het temperament is vergelijkbaar. In 1897 werden deze vier varianten door de Belgische Kennelclub erkend. De Mechelse Herder komt uit de Kempen en het noorden van Brabant.Omdat het harde werkers zijn, met een grote intelligentie, zijn Mechelse Herdershonden vaak gekruist met andere rassen voor zogenaamde gebruikskruisingen die in allerlei disciplines werden afgericht. Goed gesocialiseerde Mechelse Herdershonden ( of Mechelaar, Mechelse Herder, Belgische Herder, Malinois, Chien de Berger Belge ) zijn ook als gezelschapshond geschikt, maar liefst niet voor beginners.


Sociale aanleg

Mechalaars gaan over het algemeen goed om met kinderen. Wanneer de hond goed gesocialiseerd is, zal ook de omgang met andere huisdieren geen problemen opleveren. Sommige zijn wat dominant tegen soortgenoten.


Karakter

Stoer, verstandig, levendig, goede bewaker; geschikt voor africhting.


Opvoeding

De hond leert relatief snel. Zijn soms wat dominante aard vraagt om een baas die stevig in zijn schoenen staat.


Beweging

Je zal er regelmatig met de hond op uit moeten trekken, anders kan hij zijn energie niet kwijt. De meeste Mechelaars zijn dol op balspelletjes, zwemmen, apporteren, lopen naast de fiets en spelen.


Trainingen/hondensporten

Mechelaars zijn uitermate geschikt coor de africhting, zeker ook op wedstrijdniveau.


Beharing

Kort, aan hals en staart iets langer.


Verzorging

De Mechelse Herder heeft weinig vachtverzorging nodig. Zo nu en dan borstelen, met name in de ruiperiode, volstaat. Je kan een Mechelaar prima in een buitenkennel houden, mits hij daarnaast voldoende beweging en aandacht krijgt.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster