rasinformatie van de Middenslag Poedel


sluit venster

Middenslag Poedel

Geschiedenis

Waar de Poedel (of Caniche) eigenlijk oorspronkelijk vandaan komt, is altijd voor een stuk een geheim gebleven. Zowel Frankrijk als Duitsland eisen dit ras op, maar de FCI heeft de oorsprong aan Frankrijk toegewezen. Wat als een paal boven water staat, is zijn populariteit. Al vanaf de 16de eeuw staan Poedels afgebeeld op schilderijen en ze waren aan menig vorstenhof geliefde huisdieren. Ondanks satijnen kussens en pluche, is de rasnaam waarschijnlijk afgeleid van het Duitse woord 'budeln,' dat zoveel betekent als in water 'poedelen'. Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht dat Poedels van oorsprong Waterhonden zijn. Tegenwoordig wordt aangenomen dat het moderne ras zich in Frankrijk heeft ontwikkeld, waar het in circussen optrad en het als vakkundige jachthond eenden apporteerde. Het ras werd bewonderd om zijn fantastische neus en grote intelligentie, die hem in staat stelt om zelfs in het donker door te gaan met het ophalen van gewond wild. Wetenschappers getuigen van de méér dan normale intelligentie van de hond. Hij heeft een zeer ruime hersenholte en de volledig ontwikkelde sinussen zijn indicaties voor de extreme mentale capaciteiten van deze hond. Er zijn vier slagen die eigenlijk alleen in grootte verschillen. De Grote Poedel (of Standaard, Koningspoedel) is het oudste type, dat afstamt van talentvolle Waterhonden. Waarschijnlijk is de Barbet één van zijn voorouders. Poedels werden zo vaak voor waterwerk gebruikt, dat ze in een gemakkelijk werktoilet werden geknipt, waardoor ze beter konden drijven. Al gauw werden ook de Middenslag Poedel, de Kleine Poedel (of Dwergpoedel) en de Toypoedel populair. Beide waren waarschijnlijk al in het midden van de 18de eeuw bekend als aantrekkelijke kunstenmakers in circussen en bij rondtrekkende groepjes toneelspelers. Misschien werd hij in het begin populair om zijn aantrekkelijke, dikke vacht. Daar valt heel wat mee te doen, want hij kan in een aantal aantrekkelijke 'toiletten' worden geknipt. Bovendien heeft de Poedel een aantal fraaie kleuren, zoals abrikooskleurig en bruin. Maar het allerbeste aan Poedels is uiteraard hun aanhankelijke, slimme, volkomen op de mens ingestelde, temperament. Daar kan bijna geen andere hond aan tippen.


Sociale aanleg

Dit ras gaat goed om met soortgenoten en andere huisdieren, en met kinderen veroorzaken ze zelden problemen. Visite wordt altijd aangekondigd.


Karakter

Intelligent, gehoorzaam, vrolijk, leergierig.


Opvoeding

De Middenslag Poedel kan relatief gemakkelijk worden opgevoed omdat hij een snelle leerling is.


Beweging

De Middenslag Poedel heeft redelijk wat beweging nodig. De meeste zwemmen en apporteren graag.


Trainingen/hondensporten

Deze hond kan hoge ogen gooien in de verschillende takken van de hondensport, zoals fly-ball en behendigheid.


Beharing

Overvloedig, wollig, gekruld.


Verzorging

Op tentoonstellingen is het verplicht de Poedel in een passend toilet te brengen. Het toiletteren vereist veel vakkennis en ervaring en kan dan ook het beste in een gespecialiseerde trimsalon gedaan worden. Het in model houden van een dergelijk toilet kost niet alleen veel aandacht en tijd, maar ook veel geld. Van de poedel wordt gezegd dat het een van de moeilijkste, zo niet de moeilijkste hond is om goed getoiletteerd op een tentoonstelling te showen en de concurrentie is in de regel erg groot. Poedels die als huishond worden gehouden, worden normaal gesproken geschoren, waarbij het haar op de kop, de poten en de oren wat langer gelaten wordt. Deze huishonden hebben vanzelfsprekend veel minder vachtverzorging nodig dan de honden die tentoonstellingen bezoeken. De Poedel verhaart niet. Kijk zo nu en dan de tandjes na op tandsteen en maak de oren regelmatig schoon. Poedels mogen regelmatig gewassen worden.


Bijzonderheden
sluit venster