rasinformatie van de Middenslag Schnauzer


sluit venster

Middenslag Schnauzer

Geschiedenis

De Middenslag Schnauzer stamt af van stal- en erfhondjes die sinds mensenheugenis in West- en Midden-Europa het straatbeeld bepaalden. Vooral in Zuid-Duitsland was deze hond in allerlei formaten populair. Oorspronkelijk komt hij uit Wurtemberg. Zijn voorouders zouden de middeleeuwse Bibarhund kunnen zijn, evenals de oude veedrijvers uit Wurtemberg en Tirol. De Middenslag is het oorspronkelijke type van het ras en was vroeger ook de grootste variant van het natuurlijke ras (de Riesenschnauzer is er later bijgefokt). De rasnaam verwijst naar het Duitse woord voor snuit, 'Schnauze'. Behalve op de snuit moet hun vacht regelmatig worden getrimd. Schnauzers zijn levendige, energieke honden, die graag veel met hun baasje of vrouwtje optrekken. Prettige gezelschapshonden, die bovendien waaks zijn.


Sociale aanleg

Van nature gaan deze Schnauzers goed om met honden en andere huisdieren en ook ten opzichte van kinderen zijn ze uiterst verdraagzaam. Tegenover mensen die ze niet kennen, zijn ze echter weer wat wantrouwend.


Karakter

Levendig, aanhankelijk, schrander, onvermoeibaar, wantrouwend tegen vreemden, lief voor kinderen.


Opvoeding

Schnauzers zijn snelle en leergierige leerlingen, maar bezitten ook een behoorlijke portie eigenwijsheid. Ze reageren het beste op een consequense en eerlijke, maar ook afwisselende opvoeding, waarbij het gebruik van je stem meestal al voldoende is.


Beweging

Voor dit hondenras is een gemiddelde lichaamsbeweging voldoende. Desondanks vindt de hond het heerlijk om bezig te zijn. Zwemmen, lopen naast de fiets, spelen in de tuin, rennen in het bos, het zijn allemaal geschikte vormen van lichaamsbeweging voor deze karaktervolle hond.


Trainingen/hondensporten

Behendigheid en fly-ball.


Beharing

Draadharig; heeft baard en stekelige wenkbrauwen.


Verzorging

De vacht van deze Schnauzer moet ongeveer twee keer per jaar geplukt worden. Dit plukken is bij de meeste ruwharige honden noodzakelijk, want alleen op deze manier kunnen vacht en huid in optimale conditie gehouden worden. Haal als dat nodig is het teveel aan haar uit de gehoorgang weg en verwijder tevens het teveel aan haar tussen de voetzolen. De baard, snor en wenkbrauwen moeten regelmatig gekamd worden om klitvorming te voorkomen.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 14 jaar.

sluit venster