rasinformatie van de Mopshond


sluit venster

Mopshond

Geschiedenis

Deze koopmanshond kwam al tijden voor in China. Het is één van de oudste dwergrassen. Waarschijnlijk namen de Nederlandse zeelieden de hondjes mee naar Nederland. Vanuit Nederland kwamen zij vervolgens in Engeland en ontstond de onjuiste naam 'Hollandse Mopshond'. Zonder de waarschuwing van een kleine Mopshond (of Pug, Carlin) zou prins Willem van Oranje misschien door de Spanjaarden zijn omgebracht. Het alerte geblaf van de hond waarschuwde de prins van de op handen zijnde invasie en redde zijn leven. De Mopshond werd het officiële hofras en op de graftombe van prins Willem ontbreekt een Mopshond dan ook niet. Hij is een miniatuur van de Mastiff. De Engelse rasnaam Pug is afgeleid van 'pugnus' ('vuist'), waarmee men het hoofd bedoelde. De naam 'Mops' komt dan weer uit Duitsland. Hoe dan ook, Mopshonden zijn lieve, zeer aanhankelijke gezelschapshonden, die enorm trouw zijn aan hun baas of vrouwtje.


Sociale aanleg

Mopsen gaan erg goed om met andere honden en andere huisdieren, een ook in de buurt van kinderen en visite gedragen ze zich voorbeeldig. Bedenk echter wel dat dit ras veel aandacht vraagt en jaloers kan worden als de aandacht van zijn eigenaar naar iets anders uit gaat.


Karakter

Grappig, koppig, lichtgeraakt, moedig.


Opvoeding

De Mopshond moet je met zachte hand opvoeden. Hij is gevoelig voor de intonatie van jouw stem, waardoor harde strafmaatregelen in principe overbodig zijn.


Beweging

Bij helder weer vindt de Mops het heerlijk om buiten te rennen en te ravotten. Is het erg warm, dan doe je er goed aan de hond niet al te lang uit te laten en hem een schaduwrijk, koel plekje te geven waar hij de rest van de dag kan doorbrengen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort, glad, zacht en glanzend.


Verzorging

Verzorg zo nu en dan de gezichtsplooien met een daarvoor bestemde lotion. De losse haren haal je eenvoudig met een rubberen borstel uit de vacht en wanneer dat nodig is, druppel je de ogen.


Bijzonderheden
sluit venster